Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak
Autor: Měrková, Natálie Sonia
Vedoucí: Sumczynski, Daniela
Abstrakt: Teoretická část práce zahrnuje definici koření v rámci legislativy ČR, jeho rozdělení do kategorií a popisuje rostlinu škumpy koželužské, ze které se vyrábí koření sumak. V experimentální části byly v koření sumaku z různých zemí původu stanoveny celkové polyfenoly Folin-Ciocalteho metodou a hodnoty antioxidačních aktivit se zhášením radikálů ABTS a DPPH, následně byla mezi měřeními provedena korelační analýza. Nejvyšší hodnotu celkových polyfenolů ve vodném extraktu měl vzorek sumaku pocházející z Libanonu, nejnižší potom vzorky pocházející z Ruska a Turecka. U methanolických výluhů byla nejvyšší a nejnižší hodnota polyfenolů naměřena u vzorků Gruzie a Ruska. Nejvyšší hodnotu antioxidační aktivity vykazoval vzorek sumaku z Libanonu. Korelační analýza prokázala silně pozitivní lineární závislost mezi obsahem polyfenolů a hodnotami antioxidačních aktivit.
URI: http://hdl.handle.net/10563/56572
Datum: 2024-01-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Gastronomické technologie


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
měrková_2024_dp.pdf 2.571Mb PDF Zobrazit/otevřít None
měrková_2024_op.pdf 852.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None
měrková_2024_vp.pdf 280.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet