Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek
Autor: Mrázková, Iva
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: V diplomové práci je popsána charakteristika 10 bylin (Benedikt lékařský, Dobromysl obecná, Heřmánek pravý, Levandule lékařská, Máta peprná, Měsíček lékařský, Řebříček obecný, Řepík lékařský, Šalvěj lékařská, Třezalka tečkovaná), senzorické analýzy, metod použitých pro senzorické hodnocení a statistických metod pro vyhodnocení výsledků sen-zorické analýzy (multivariační metody). Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení organoleptických vlastností a podmínky dotazníkové akce. Výsledková část popisuje a vyhodnocuje výsledky hodnocení vůně (8 deskriptorů) a chuti (10 deskriptorů) a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (20 vzorků), a to bez přídav-ků a s přídavky senzoricky aktivních látek (cukr, med, kyselina citrónová a jejich kombina-ce). Dále je popsáno a vyhodnoceno doznívání hořké chuti 5 druhů (10 vzorků) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce. Závěr shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6441
Datum: 2008-05-14
Dostupnost: Pouze v rámci univerzity
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 5201


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
mrázková_2008_dp.pdfZablokované 2.577Mb PDF
mrázková_2008_vp.doc 51Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
mrázková_2008_op.doc 51.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet