Využití nízkometylovaného pektinu jako náhrady tavicích solí v tavených sýrech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití nízkometylovaného pektinu jako náhrady tavicích solí v tavených sýrech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití nízkometylovaného pektinu jako náhrady tavicích solí v tavených sýrech
Autor: Hladká, Kristýna
Vedoucí: Černíková, Michaela
Abstrakt: Cílem této práce bylo realizovat výrobu tavených sýrů bez použití tavicích solí, čímž by se zvýšila využitelnost vápníku z těchto sýrových výrobků. Jednotlivé vzorky byly taveny v laboratorních podmínkách. Jako náhrada tavicích solí byly použity různé koncentrace nízkometylovaného pektinu s přídavky dalších látek (například inulin, lecitin). Tyto vzorky byly porovnávány s kontrolním vzorkem, taveným se standardním obsahem tradičních fosfátových tavicích solí. Následně byla provedena chemická analýza, senzorická analýza se zaměřením na vzhled, konzistenci a homogennost, oscilační dynamická reometrie a obrazová analýza. Bylo zjištěno, že nejlepší konzistenci vykazoval vzorek s přídavkem 0,1 % (w/w) nízkometylovaného pektinu a 1,0 % (w/w) lecitinu. V rámci dalších experimentů byly taveny výrobky s přídavky jiných hydrokoloidů, které zlepšovaly homogenitu výsledných vzorků a budou předmětem dalšího zkoumání.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6670
Datum: 2008-05-16
Dostupnost: Práce není přístupná
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 8048


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
hladká_2008_dp.pdfZablokované 10.46Mb PDF Zobrazit/otevřít
hladká_2008_vp.doc 49.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
hladká_2008_op.doc 48.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet