Změny distribuce dusíkatých látek v průběhu zrání eidamských sýrů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Změny distribuce dusíkatých látek v průběhu zrání eidamských sýrů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Změny distribuce dusíkatých látek v průběhu zrání eidamských sýrů
Autor: Weiserová, Eva
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Teoretická část práce je zaměřena na technologii výroby sýrů eidamského typu a na bio-chemické procesy, které probíhají v průběhu zrání sýrů. Praktická část se zabývá zracím pokusem, který simuloval zrání eidamských sýrů za 3 od-lišných skladovacích podmínek. Byly provedeny chemické analýzy, které byly zaměřeny zejména na změny distribuce dusíkatých látek v jednotlivých vrstvách vzorků (stanovení obsahu hrubých bílkovin, obsahu volných aminokyselin a SDS-PAGE). Pro doplnění byla provedena senzorická analýza. Pomocí analýz bylo zjištěno, že rozdílné skladovací podmínky mají výrazný vliv na průběh změn během zrání sýrů. Bylo zjištěno, že čím dříve je sýr vyskladněn ze zracího sklepa, tím více jsou zpomaleny proteolytické procesy. S brzkým vyskladněním také souvisí zpomalení vyrovnávání jednotlivých vrstev.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8554
Datum: 2009-05-19
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 12518


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
weiserová_2009_dp.pdf 4.698Mb PDF Zobrazit/otevřít
weiserová_2009_vp.doc 42.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
weiserová_2009_op.doc 64.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet