Optimalizace PCR metody pro detekci Salmonella a E. coli

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace PCR metody pro detekci Salmonella a E. coli

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Koubská, Jana
dc.date.accessioned 2010-07-17T16:19:11Z
dc.date.available 2010-07-17T16:19:11Z
dc.date.issued 2009-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8896
dc.description.abstract V této práci byly přiblíženy nejpoužívanější metody molekulární biologie, z nichž největší pozornost byla věnována metodě PCR. O metodě PCR bylo pojednáno v teoretické části ve dvou samostatných kapitolách. Cílem praktické části bylo optimalizovat metodu PCR pro detekci Salmonella a E. coli. Byl sledován vliv annealingové teploty na výsledek detekce. Na základě optimalizace jednotlivých detekčních reakcí byla poté provedena paralelní detekce Salmonella a E. coli metodou multiplex PCR. Jelikož byly metodou multiplex PCR detekovány všechny specifické produkty, byla tato metoda aplikována na vzorky kuřecího masa a kuřecí kůže. Z uměle zaočkovaných vzorků byla DNA získána metodou povaření v PCR pufru. Použitím tohoto postupu v kombinaci s metodou multiplex PCR bylo umožněno současně detekovat bakterii Salmonella a E. coli. cs
dc.format 64 s. cs
dc.format.extent 1322955 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject polymerázová řetězová reakce cs
dc.subject annealingová teplota cs
dc.subject optimalizace cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject Salmonella cs
dc.subject E. coli cs
dc.subject polymerase chain reaction en
dc.subject annealing temperature en
dc.subject optimalization en
dc.subject food en
dc.subject Salmonella en
dc.subject E. coli en
dc.title Optimalizace PCR metody pro detekci Salmonella a E. coli cs
dc.title.alternative Optimalization of PCR method for the detection of Salmonella and E. coli en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Holko, Ivan
dc.date.accepted 2009-06-03
dc.description.abstract-translated The most frequently used molecular biology methods are described in this work. PCR method is the most common used method in this field. The aim of the practical part was to optimise the PCR method for the detection of Salmonella and E. coli. The effect of annealing temperature on PCR was observed. Parallel detection of Salmonella and E. coli was carried out by multiplex PCR method. Based on these results the multiplex PCR method was applied to chicken meat and chicken skin samples. DNA was recovered from artificially inoculated samples by boiling in PCR buffer. Use of this procedure in combination with multiplex PCR method is suitable method for parallel detection of Salmonella and E. coli. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12501
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
koubská_2009_dp.pdf 1.261Mb PDF View/Open
koubská_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
koubská_2009_op.doc 55.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account