Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek
Autor: Macková, Zuzana
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: V České republice se používání přídatných látek výrazně rozšířilo po roce 1989. Od té do-by přídatné látky nacházíme ve stále větším množství potravin. Tato bakalářská práce popi-suje potravinářské přídatné látky a jejich rozdělení dle vyhlášky, jejich značení na obalech, legislativu a v neposlední řadě jsou charakterizovány skupiny přídatných látek z hlediska jejich vlastností, použití a vlivu na lidské zdraví. Bylo prokázáno, že přídatné látky pova-žované za prospěšné mohou v nadměrném množství negativně působit na lidský organi-zmus. Citlivé osoby ovšem snášejí působení přídatných látek mnohem hůře než zdraví je-dinci. Aspartam, který je považován za nebezpečnou přídatnou látku, může způsobovat epilepsii, křeče, oslepnutí, únavu či závratě. Glutamát sodný, taktéž nebezpečný, může způsobovat halucinace, nevolnost či zvracení. Přestože bylo zjištěno, že jsou tyto látky zdraví nebezpečné, smí se v České republice stále používat.
URI: http://hdl.handle.net/10563/9079
Datum: 2009-08-24
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 7712


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
macková_2009_bp.pdf 1.391Mb PDF Zobrazit/otevřít
macková_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
macková_2009_op.doc 35Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet