Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy
Autor: Janečková, Kristýna
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé k účinkům monoacylglycerolu kyseliny laurové. Pro Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus byla stanovena minimální inhibiční koncentrace 25 ug.ml-1. Monolaurin v koncentracích do 1500 ug.ml-1 nepřekážel v růstu bakterií s gramnegativní buněčnou stěnou, s výjimkou rodu Pseudomonas.
URI: http://hdl.handle.net/10563/9526
Datum: 2009-05-27
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 11216


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
janečková_2009_bp.pdf 3.188Mb PDF Zobrazit/otevřít
janečková_2009_vp.doc 29Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
janečková_2009_op.doc 28Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet