Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lehocký, Marián
dc.contributor.author Křížová, Táňa
dc.date.accessioned 2010-07-19T05:48:15Z
dc.date.available 2010-07-19T05:48:15Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12013
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci antibakteriálních obalových materiálů pro využití v potravinářském průmyslu. Jako substrát byl použit polyetylén v důsledku širokého spektra aplikací v obalovém průmyslu. Antibakteriální činidla byla na povrch nanesena po povrchové úpravě, která spočívala v několika krocích. Nejprve byl vzorek definovaným způsobem očištěn a následně byl předmětem plazmové depozice, po níž byl na povrch roubován makromolekulární řetězec charakteru polymerního hřebene s aminovými koncovými skupinami. Během postupných kroků byly vzorky charakterizovány pomocí několika analytických metod: infračervené spektroskopie, skenovací elektronové mikroskopie, antibakteriálních testů, měření povrchové energie a taktéž rentgenové fotoelektronové spektroskopie. cs
dc.format 73 s. cs
dc.format.extent 7860668 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject povrchová modifikace cs
dc.subject obalové materiály cs
dc.subject plazma cs
dc.subject antibakteriální činidlo cs
dc.subject surface modification en
dc.subject packaging materials en
dc.subject plasma en
dc.subject antibacterial agent en
dc.title Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů cs
dc.title.alternative Preparation and characterization of active packaging materials en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2010-06-02
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on preparation and Characterization of antibacterial packaging materials for application in the food industry. Polyethylene was used as a substrate due to the wide range of the application spectra in packaging industry. Antibacterial agents were spread on the surface after surface modification which was based on the multi-step process. Firstly, the sample was cleaned by defined way and consequently subjected to the plasma deposition. After that, macromolecular chain was grafted on it creating so called amine group polymer brush. During processing steps were samples characterized by several analytical methods: infrared spectroscopy, scanning electron microscopy, antibacterial tests, surface energy evaluation and also roentgen photoelectron spectroscopy. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14689
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
křížová_2010_dp.pdf 7.496Mb PDF View/Open
křížová_2010_vp.doc 21.5Kb Microsoft Word View/Open
křížová_2010_op.doc 38Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account