Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže

Show full item record

No preview available
Title: Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže
Author: Bantová, Alena
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou vůní. Získávají se destilací z rostlinných materiálů (květin, pupenů, semen, listů, bylin a plodů). V této práci byly sledovány antimikrobiální účinky čtyř rostlinných silic, a to z hřebíčku (Syzygium aromaticum), bobkového listu (Laurus nobilis) a dvou druhů dobromyslu (Origanum minutiflorum a Origanum dubium). Byla použita disková difúzní a agarová diluční metoda na spektrum bakterií, kvasinek a plísní. Nejvýraznější antimikrobiální účinky byly proká-zány u silice z O. minutiflorum. Tato silice byla aplikována na povrch chlazené drůbeže metodou postřiku. Ze všech sledovaných mikrobiálních skupin (mezofilní bakterie, psychrotrofní bakterie, koliformní bakterie, kvasinky) vyskytující se na kuřecí kůži byl antimik-robiální vliv silice z O. minutiflorum statisticky prokázán pouze na koliformní bakterie.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12391
Date: 2010-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 15037


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
bantová_2010_dp.pdf 5.528Mb PDF View/Open
bantová_2010_vp.doc 48.5Kb Microsoft Word View/Open
bantová_2010_op.doc 40Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account