Stanovení vitaminu C v zelenině po tepelné úpravě

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení vitaminu C v zelenině po tepelné úpravě

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Martinková, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-19T23:10:06Z
dc.date.available 2010-07-19T23:10:06Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13295
dc.description.abstract V práci je charakterizován vitamin C a kyselina askorbová, jeho vlastnosti, reaktivita, fyziologické působení, výskyt v potravinách a ztráty během technologického zpracování potravin. Je popsáno i tepelné zpracování potravin a chromatografické metody pro stanovení vitaminu C, se zaměřením na metodu HPLC. Praktická část je zaměřena na stanovení vitaminu C (kys.askorbové) v zelenině (brokolice, květák, paprika bílá, paprika červená, růžičková kapusta, listový špenát) před a po tepelné úpravě (vaření, vaření v páře, dušení, mikrovlnný ohřev) pomocí techniky HPLC/UV. cs
dc.format 100 s., 40 s. obr. příloh. cs
dc.format.extent 949823 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject vitamin C cs
dc.subject kyselina askorbová cs
dc.subject obsah cs
dc.subject zelenina cs
dc.subject tepelná úprava cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject vitamin C en
dc.subject ascorbic en
dc.subject acid en
dc.subject vegetables en
dc.subject content en
dc.subject thermal processing en
dc.subject HPLC/UV en
dc.title Stanovení vitaminu C v zelenině po tepelné úpravě cs
dc.title.alternative Ascorbic acid determination in vegetable after heat treatment en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Severová, Marta
dc.date.accepted 2010-06-03
dc.description.abstract-translated The thesis deals with charakterization of vitamin C (ascorbic acid) - its properties, reactivity, physiological results, foods sources and losses during thermal processing. The thermal processing of foods and chromatographic methods for vitamin C determination, especially HPLC method, are also described. The practical part is focused on the determination of vitamin C (ascorbic acid) in vegetables (broccoli, cauliflower, white and red peppers, brussels sprouts, spinach) before and after diffrent types of thermal processing (cooking, streaming, stewing, microwave heating) using HPLC/UV technique. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14690
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
martinková_2010_dp.pdf 927.5Kb PDF View/Open
martinková_2010_vp.doc 44Kb Microsoft Word View/Open
martinková_2010_op.doc 49Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account