Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů

Show full item record

No preview available
Title: Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů
Author: Čablová, Andrea
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem této bakalářské práce bylo popsat vývoj obsahu vybraných biogenních aminů (histaminu, kadaverinu, putrescinu a tyraminu), a to ve 4 vrstvách holandského typu sýra (Eidamská cihla) v závislosti na 3 režimech zrání/skladování v průběhu 174 dnů. Pro analýzu biogenních aminů byla použita iontově výměnná chromatografie. Nejvyšší obsahy kadaverinu, putrescinu a tyraminu byly zjištěny u sýrů uchovávaných po celou dobu sledování ve zracím sklepě při 10 °C. Nižší obsahy biogenních aminů byly detekovány u vzorků, které byly po 5 týdnech ve zracím sklepě přesunuty do chladírenského zařízení (5 °C) a nejnižší u sýrů, které byly po 3 týdnech ve zracím sklepě přesunuty do chladírenského zařízení. Histamin nebyl v průběhu 174 dnů ani u jednoho režimu detekován.
URI: http://hdl.handle.net/10563/14236
Date: 2010-05-27
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie a mikrobiologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 14865


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
čablová_2010_bp.pdf 5.336Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account