Výživa při poruchách metabolismu aminokyselin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výživa při poruchách metabolismu aminokyselin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Velichová, Helena
dc.contributor.author Dobiášová, Jana
dc.date.accessioned 2012-03-09T12:46:04Z
dc.date.available 2012-03-09T12:46:04Z
dc.date.issued 2011-08-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15743
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá poruchami metabolismu aminokyselin. Popisuje tři nejčastěji se vyskytující onemocnění ? fenylketonurii, homocystinurii a celiakii, se kterými se v této souvislosti lze setkat. Cílem práce bylo charakterizovat příčiny jednotlivých onemocnění. Popsat jejich klinické příznaky a formy výskytu, léčbu. Uvést dietní omezení vztahující se k jednotlivým poruchám metabolismu aminokyselin. cs
dc.format 64 s. (94 317 znaků) cs
dc.format.extent 568157 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject metabolismus cs
dc.subject aminokyseliny cs
dc.subject fenylketonurie cs
dc.subject fenylalanin cs
dc.subject homocystinurie cs
dc.subject homocystein cs
dc.subject celiakie cs
dc.subject gluten cs
dc.subject bezlepková dieta cs
dc.subject metabolism en
dc.subject amino acids en
dc.subject phenylketonuria en
dc.subject phenylalanine en
dc.subject homocystinuria en
dc.subject homocysteine en
dc.subject celiac disease en
dc.subject gluten en
dc.subject gluten-free diet en
dc.title Výživa při poruchách metabolismu aminokyselin cs
dc.title.alternative Nutrition in Disorders of Amino Acid Metabolism en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2011-08-31
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the description of amino acid metabolism disorders. The work describes three most frequently occurring diseases - phenylketonuria, homocystinuria and celiac disease. The aim of this thesis was to clarify the causes and occurrence forms of the diseases, their clinical symptoms, treatment and to introduce dietary restriction referring to practicular amino acid metabolism disorders. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/136 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21786
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
dobiášová_2011_bp.pdf 554.8Kb PDF View/Open
dobiášová_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
dobiášová_2011_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account