Monitoring mikrobiologické kvality vín

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring mikrobiologické kvality vín

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Křížková, Olga Novotná
dc.date.accessioned 2012-03-09T22:07:54Z
dc.date.available 2012-03-09T22:07:54Z
dc.date.issued 2011-08-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/16434
dc.description.abstract Tato bakalářská práce je zaměřena na monitoring mikrobiologické kvality vín vyráběných v Moravských vinařských závodech Bzenec s.r.o. Teoretická část popisuje technologii výroby vína, mikroflóru vína a mikrobiologické kontaminanty, které ovlivňují výslednou kvalitu vína. Nejčastějšími kontaminanty nalahvovaných vín jsou zejména kvasinky a bakterie, které svou mikrobiální činností mohou vyvolat sekundární kvašení, zákal nebo křís a tím narušit výslednou senzorickou jakost vína (nikoli však zdravotní nezávadnost). Cílem praktické části byla analýza přítomnosti mikroorganizmů v konečných produktech vína v průběhu jednoho roku a vyhodnocení získaných údajů o mikrobiologické kvalitě bílých a červených vín. Získané výsledky prokazují dobrou mikrobiologickou kvalitu hotových výrobků. Počet vzorků překračujících limit daný interní směrnicí Moravských vinařských závodů Bzenec s.r.o. u kvasinek, bakterií a plísní nepřekročil 10 % za celé monitorovací období ani u bílých ani u červených vín. Podmínky interní směrnice byly ve všech případech splněny. cs
dc.format 52 s. cs
dc.format.extent 1904225 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject víno cs
dc.subject mikrobiologický rozbor cs
dc.subject kvasinky cs
dc.subject plísně cs
dc.subject wine en
dc.subject microbiological analysis en
dc.subject yeasts en
dc.subject moulds en
dc.title Monitoring mikrobiologické kvality vín cs
dc.title.alternative Monitoring the Microbiological Quality of Wines en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Hanuštiak, Pavel
dc.date.accepted 2011-08-29
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is focused on monitoring of microbiological quality of wines in Moravian wineries Bzenec Inc. Theoretical part describes wine technology, wine microflora and microbiological contaminants, which affect final quality of wine. The most frequent contaminants of wine are yeasts and bacteria, which can cause secondary fermentation and turbidity. These processes lead to decrease of sensory quality of wines but they are still without health hazard. The aim of practical part was the analysis of microorganisms presented in final products within one year and evaluation of microbiological quality of white and red wines. Obtained results of practical part demonstrated good microbiological quality of final products. Number of samples exceeding limits of internal guidelines of yeasts, bacteria and moulds was higher than 10% neither among white wines nor red wines for the whole monitoring period. Limits of internal guidelines were fulfilled in all tested samples. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22732
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
křížková_2011_bp.pdf 1.816Mb PDF View/Open
křížková_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
křížková_2011_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account