Bezpečnost potravin živočišného původu - Mikrobiologická analýza povrchu drůbežího masa a následná dekontaminace

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Bezpečnost potravin živočišného původu - Mikrobiologická analýza povrchu drůbežího masa a následná dekontaminace

Show simple item record

dc.contributor.advisor Březina, Pavel cs
dc.contributor.author Molatová, Zuzana cs
dc.date.accessioned 2010-07-13T23:01:12Z
dc.date.available 2010-07-13T23:01:12Z
dc.date.issued 2006-05-31 cs
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1691
dc.description.abstract V oblasti průmyslového zpracování drůbeže je v posledních letech věnována velká pozornost problematice eliminace patogenních mikroorganismů z drůbežího masa. Mezi technologiemi zvažovanými jako relevantní účinná řešení, se jako jednou z vhodných možností, jeví využití organických kyselin. V této souvislosti byl testován vliv účinku kyseliny citronové nebo její kombinace s kyselinou mléčnou na přirozenou mikroflóru kuřecí kůže. Antimikrobiální efekt obou organických kyselin je pravděpodobně způsoben nejen snížením hodnoty pH, ale i specificky nedisociovanou formou. V rámci diplomové práce byly vzorky chlazené drůbeže povrchově ošetřeny kyselinou citronovou (samostatně) a dále v kombinaci s kyselinou mléčnou. Vzorkování povrchu kůže bylo provedeno destruktivní metodou výplachu a to každý den skladování až do vypršení data spotřeby uvedeného výrobcem. Byly sledovány celkové počty mikroorganismů, dále indikátorová skupina koliformních bakterií, kvasinky a plísně. cs
dc.format 108 cs
dc.format.extent 2893575 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject mikrobiální dekontaminace cs
dc.subject kyselina citrónová cs
dc.subject kyselina mléčná cs
dc.subject drůbež cs
dc.subject bezpečnost potravin cs
dc.subject microbial decontamination en
dc.subject citric acid en
dc.subject lactic acid en
dc.subject poultry en
dc.subject food safety en
dc.title Bezpečnost potravin živočišného původu - Mikrobiologická analýza povrchu drůbežího masa a následná dekontaminace cs
dc.title.alternative Food safety - Microbiological analysis and decontamination of broiler skin en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pipek, Petr cs
dc.date.accepted 2006-06-12 cs
dc.description.abstract-translated The possibility for eliminating pathogenic microorganisms from poultry meat has received considerable attention in recent years. Among the technologies considered, the use of organic acids was identified as one of the most practical options. In that context, the effect of citric acid alone and in combination with lactic acid on native bacterial flora of poultry skin was examined. The antimicrobial effect of organic acids is probably the result of a decrease in pH and a specific antimicrobial effect of the undissociated molecule. In this diploma thesis, the broiler carcasses were treated with citric acid alone or in mixture with lactic acid. Sampling of the skin of carcasses for microbiological analyses was carried out by an excision technique every day of storage till the end of stated shelf life. The total viable counts of aerobic and coliform bacteria and the group of yeast and fungi were enumerated. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/203 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Ekonomika a hygiena výživy cs
dc.thesis.degree-discipline Economics and hygiene of nutrition en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Ekonomika a management cs
dc.thesis.degree-program Economics and management en
dc.identifier.stag 2269
dc.date.assigned 2005-10-10 cs
utb.result.grade B
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
molatová_2006_dp.pdf 2.759Mb PDF View/Open
molatová_2006_vp.doc 41Kb Microsoft Word View/Open
molatová_2006_op.doc 53.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account