Title: | Výživové parametry jedlých květů. |
Author: | Zbořilová, Šárka |
Advisor: | Rop, Otakar |
Abstract: | Tato práce se zabývá vybranými sedmnácti druhy jedlých květů. Konkrétně jde o květy aksamitníku, astry, begónie, denivky, fialky, fuchsie, hledíku, hvozdíku, lichořeřišnice, chrpy, chryzantémy, karafiátu, kopretiny, macešky, měsíčku, růže a sedmikrásky.V současné době se rozvíjí zájem o opětovnou konzumaci jedlých květů. Mají celou řadu biologicky aktivních látek, např. antioxidantů a polyfenolických látek. Význam si získávají kromě farmaceutického průmyslu i v gastronomii jako ozdoba pokrmů, čímž zvyšují jejich atraktivnost a organoleptické vlastnosti. V teoretické části je popsáno jakostní hodnocení, pěstitelská a technologická jakost, možnosti využití jedlých květů a výživové parametry stanovovaných květů. Praktická část se zabývá stanovením antioxidační kapacity, celkového obsahu polyfenolických a minerálních látek v květech. |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/16945 |
Date: | 2011-05-06 |
Availability: | Bez omezení |
Department: | Ústav biochemie a analýzy potravin |
Discipline: | Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense: | B
|
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
zbořilová_2011_dp.pdf | 2.191Mb |
View/ |
|
zbořilová_2011_vp.doc | 89.5Kb | Microsoft Word |
View/ |
zbořilová_2011_op.doc | 96.5Kb | Microsoft Word |
View/ |