Výživové parametry jedlých květů.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výživové parametry jedlých květů.

Show full item record

No preview available
Title: Výživové parametry jedlých květů.
Author: Zbořilová, Šárka
Advisor: Rop, Otakar
Abstract: Tato práce se zabývá vybranými sedmnácti druhy jedlých květů. Konkrétně jde o květy aksamitníku, astry, begónie, denivky, fialky, fuchsie, hledíku, hvozdíku, lichořeřišnice, chrpy, chryzantémy, karafiátu, kopretiny, macešky, měsíčku, růže a sedmikrásky.V současné době se rozvíjí zájem o opětovnou konzumaci jedlých květů. Mají celou řadu biologicky aktivních látek, např. antioxidantů a polyfenolických látek. Význam si získávají kromě farmaceutického průmyslu i v gastronomii jako ozdoba pokrmů, čímž zvyšují jejich atraktivnost a organoleptické vlastnosti. V teoretické části je popsáno jakostní hodnocení, pěstitelská a technologická jakost, možnosti využití jedlých květů a výživové parametry stanovovaných květů. Praktická část se zabývá stanovením antioxidační kapacity, celkového obsahu polyfenolických a minerálních látek v květech.
URI: http://hdl.handle.net/10563/16945
Date: 2011-05-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: B 22651


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
zbořilová_2011_dp.pdf 2.191Mb PDF View/Open
zbořilová_2011_vp.doc 89.5Kb Microsoft Word View/Open
zbořilová_2011_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account