Termodynamika inkluzních komplexů 1-adamantylbenzylaminů s cyklodextriny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Termodynamika inkluzních komplexů 1-adamantylbenzylaminů s cyklodextriny

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vícha, Robert
dc.contributor.author Matelová, Alena
dc.date.accessioned 2012-03-11T09:26:14Z
dc.date.available 2012-03-11T09:26:14Z
dc.date.issued 2011-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17921
dc.description.abstract Byly připraveny tři modelové amino deriváty 1-adamantylbenzylaminu a následně naměřeny termodynamické parametry komplexačních reakcí těchto látek s ?-cyklodextrinem pomocí isotermální kalorimetrické titrace a 1H NMR. V roztoku tyto amino deriváty vytvářely patrně vyšší asociáty a naměřená data tudíž neodpovídala předpokladům. Tento problém byl vyřešen acetylací a měření byla opakována s uspokojivými výsledky. Tyto acetylované aminy také lépe odpovídají konečným uvažovaným strukturám. Asociační konstanty komplexů ve směsi DMSO:H2O (3:1, v : v) se pohybovaly v rozmezí 128-329 M-1 (určeno titrační kalorimetrií) a 538-1721 M-1 (určeno NMR titrací). Všechny připravené látky byly popsány pomocí spektrálních metod (NMR, IR, MS). cs
dc.format 56 s., 3 s. příloh cs
dc.format.extent 2707878 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject isotermální kalorimetrická titrace cs
dc.subject 1H NMR titrace cs
dc.subject ?-cyklodextrin cs
dc.subject 1-adamantylbenzylaminy cs
dc.subject isotermal calorimetry titration en
dc.subject 1H NMR titration en
dc.subject ?-cyclodextrin en
dc.subject 1-adamantylbenzylamines en
dc.title Termodynamika inkluzních komplexů 1-adamantylbenzylaminů s cyklodextriny cs
dc.title.alternative Thermodynamics of inclusion complexes of 1-adamantylbenzylamines with cyclodextrins. en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Dastych, Dalibor
dc.date.accepted 2011-06-14
dc.description.abstract-translated Three model derivates of 1-adamantylbenzylamines were prepared and than the thermodynamic parameters of complexes of this substances with ?-cyclodextrin were measured by isotermal kalorimetry titration and 1H NMR titration. Because of the high unstability of free amine group probably occurred the formation of higher associates in the ?-CD solution and measured data did not correspond with the expectations. This problem was solved by acetylation and the measurements were repeated with satisfactory results. These N-acetylated amines also better suited to the considered structures. Association constants of complexes in DMSO-H2O mixture (3:1, v : v) vary 128-329 M -1 (determined by titration calorimetry) and 538-1721 M-1 (determined by NMR titration). All prepared substances have been characterized by spectral methods (NMR, IR, MS). en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22761
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
matelová_2011_bp.pdf 2.582Mb PDF View/Open
matelová_2011_vp.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open
matelová_2011_op.doc 109Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account