Monitoring obsahu biogenních aminů v rybách získaných z provozů společného stravování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů v rybách získaných z provozů společného stravování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Budinský, Pavel
dc.contributor.author Valouch, Karel
dc.date.accessioned 2012-03-11T09:49:42Z
dc.date.available 2012-03-11T09:49:42Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17949
dc.description.abstract V diplomové práci byl monitorován obsah biogenních aminů v rybím mase získa-ném z restauračních provozů na území Jihomoravského kraje. V teoretické části se uvádí základní charakteristika rybích druhů s přihlédnutím k jejich zpracovaní a dále charakteristika biogenních aminů s ohledem na jejich výskyt a vliv na zdraví konzumentů. Praktická část se zabývá sběrem vzorků rybího masa a jeho následné analýzy, jež byla provedena iontovýměnou chromatografií pomocí sodno-citrátových pufrů, postkolonové ninhydrinové derivatizace a fotometrické detekce pomocí automatického analyzátoru aminokyselin AAA 400. Analýzou vzorků bylo zjištěno, že u 14 % vzorků nebyl detekován obsah biogenních aminů, z čehož vyplývá, že 24 vzorků z celkových 28 bylo pozitivních na přítomnost biogenních aminů. Jako nejčastější kombinace biogenních aminů lze uvést kombinaci putrescin, spermindin, spermin, která se vyskytuje u 13 z 28 analyzovaných vzorků. Druhou nejčastější zjištěnou u 6 vzorků, byla kombinace putrescin, kadaverin, spermidin, spermin. Nejhojněji zastoupený biogenní amin s hodnotou až 3400 mg/kg byl stanoven histamin. Při pokusu bylo zjištěno porušení legislativních limitů u 6 vzorků. cs
dc.format 62 cs
dc.format.extent 2330653 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject histamin cs
dc.subject kadaverin cs
dc.subject putrescin cs
dc.subject scombroidní ryby cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject histamine en
dc.subject cadaverine en
dc.subject putrescine en
dc.subject scombroid fish en
dc.title Monitoring obsahu biogenních aminů v rybách získaných z provozů společného stravování cs
dc.title.alternative Monitoring the Content of Biogenic Amines in Fish Obtained from the Catering en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2011-05-31
dc.description.abstract-translated In this thesis was focused the content of biogenic amines in fish meat taken from restaurants in South Moravia region. In the theoretical part are described basic characteristics of fish kinds reflecting their processing and also charasteristic of biogenic amines reflecting their occurrence and influence on consumer health. Practical part is focused on collection of samples of fish meat and it?s analyzing, which was made by using ion-exchange chromatography using sodium-citrate buffers, post-column nitrohydrin derivatization and photometric detection using automatic analyzer of amino acids AAA 400. By analyze of samples was found out that in 14% of samples wasn?t detected any biogenic amines content. This indicates that 24 samples of 28 were positive to biogenic amines content. As the most common combination of biogenic amines we can list combination of putrescine, spermindine, spermine, which was found in 13 of 28 analyzed samples. Second most common combination was combination of putrescine, cadaverine, spermindine and spermine which was found in 6 of 28 analyzed samples. Histamine was signed as the most common biogenic amine with it?s value 3400 mg/kg. The legislative limit exceeding was found for 6 samples. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 20161
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
valouch_2011_dp.pdf 2.222Mb PDF View/Open
valouch_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
valouch_2011_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account