Charakteristika suroviny pro výrobu uzených rybích výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika suroviny pro výrobu uzených rybích výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Nápravníková, Eva
dc.contributor.author Němcová, Barbora
dc.date.accessioned 2012-03-11T12:36:22Z
dc.date.available 2012-03-11T12:36:22Z
dc.date.issued 2011-08-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/18198
dc.description.abstract Uzené rybí produkty patří v České republice k dobře prodejným pochutinám. Česká republika není přímořskou oblastí a na jejím území se nachází pouze sladkovodní ryby. Navzdory tomu největší potravinářské firmy s rybími produkty se nejvíce zaměřují na zpracování a export mořských ryb. Největší předností rybích produktů je biologická hodnota tuku, který se vyznačuje vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny přispívají k prevenci civilizačních chorob, kterými jsou především ateroskleróza nebo-li kornatění tepen, infarkt myokardu a vysoký krevní tlak. Jednou z takovýchto společností, která je dominantní na českém trhu je DELIMAX, a.s. Jedná se o společnost, která je dlouho na českém trhu a navazuje na rodinnou firmu Varmuža, která vznikla již v roce 1913. V padesátých letech 20 století byla vlivem politické situace znárodněna. V roce 1992 opět navrácena původnímu majiteli, časem se rodinná firma transformovala na akciovou společnost DELIMAX. Společnost se nachází v Hodoníně a v současnosti zaměstnává více jak 400 pracovníků. Na Hodonínsku se jedná o jednoho největšího zaměstnavatele ze všech průmyslových resortů. Firma DELIMAX, a.s. se postupně inovovala na úroveň odpovídajících světových standardů pro potravinářské podniky této velikosti a typu. Podnik je ve svém oboru největším výrobcem v České republice. Firma je vybavena odpovídající výrobní kapacitou a nejmodernější technologií, což umožňuje pružně pokrývat požadavky trhu a zákazníků. Firma se jednou čtvrtinou své výroby zaměřuje na zpracování uzených rybích produktů. Mezi uzené rybí produkty patří: Sleď obecný (Clupeaharengus), Makrela obecná (Scomberscrombrus), Šprot obecný (Sprattussprattus), Losos obecný (Salmosalar), Pstruh mořský (Salmotrutta), Úhoř mořský (Congerconger), Treska obecná (Gadusmorhua), Tuňák makrelovitý (Auxisthazard) a Halibut bílý (Hippoglossushippoglossus). Cílem bakalářské práce je zmapovat zpracování syrového rybího produktu ve firmě DELIMAX, a.s., tj. od uskladnění, rozmrazování, mechanické opracování, nasolování, navlékání na dráty a ukládání na síta až po samotné uzení a následnou expedici. Bakalářské práce má za ambici nejen popsat input - proces zpracování - output nebo - li výsledný vlastní produkt, ale chce také poukázat formou případové studie na dlouholetou a dobrou praxi firmy DELIMAX, a.s. v oblasti zpracování a prodeje uzených delikates. cs
dc.format 49 s. cs
dc.format.extent 653422 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ryba cs
dc.subject uzené rybí výrobky cs
dc.subject uzení cs
dc.subject zpracování cs
dc.subject technologické postupy cs
dc.subject fish en
dc.subject smoked fish products en
dc.subject smoking en
dc.subject processing en
dc.subject technological procedures en
dc.title Charakteristika suroviny pro výrobu uzených rybích výrobků cs
dc.title.alternative The Characterisation of Raw Materials for the Production of Smoked Fish Products en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pavlíček, Josef
dc.date.accepted 2011-08-29
dc.description.abstract-translated Smoked fish products belong to a well marketable delicacy in the Czech Republic. Czech Republic doesn?t lie by the sea, so there are only freshwater fish. Despite this the largest food companies with fish products focus on processing and exporting sea fish. The biggest advantage of fish products is a biological value of fat that has high content of polyunsaturated fatty acids. These fatty acids contribute to a prevention of civilization diseases such as f.e. atherosclerosis by another name hardening of the arteries, myocardial infarction and high blood pressure. One of this company that is dominant on the Czech market, is DELIMAX, a.s. It is a company that is on the Czech market for a long time and follows on a family company Varmuža. Varmuža was established in 1913, in the fifties of the 20th century was nationalized due a politoval situation and in 1992 was returned to its original owner. Then the family company was transformed into DELIMAX, a.s. The company is located in Hodonin and now has about 450 employees. It is on of the largest employer of all industry sectors in the area of Hodonin. DELIMAX, a.s. was innovated at a level corresponding with world standards for food companies of this size and type. The company is the largest producer in the Czech Republic in this field. The company is equipped with adequate production capacity and the most modern technology. It allows to cover requirements of market and customers flexibly. One quarter of company?s productions is focused on processing of smoked fish products. Among smoked fish products include herring (Clupeaharengus), mackerel (Scomberscrombrus), sprat (Sprattussprattus), salmon (Salmosalar), sea trout (Salmotrutta), sea eel (Congerconger), codfish (Gadusmorhua), tuna scombrid (Auxisthazard) and Halibut white (Hippoglossushippoglossus). Goal of this bachelor?s thesis is to map the processing of raw fish product in the company DELIMAX, a.s. It is from storage, defrosting, mechanical processing, curing, putting on wires and storing on sieves to smoking and expedition. Bachelor?s thesis has ambition not only to describe a input ? process of processing ? output or the final product, but also thesis wants to point out a long-time and good practice of the company DELIMAX, a.s. in the area of processing and sale smoked delicacies in the form of case study. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/136 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 16255
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
němcová_2011_bp.pdf 638.1Kb PDF View/Open
němcová_2011_vp.doc 97Kb Microsoft Word View/Open
němcová_2011_op.doc 98Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account