Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA

DSpace Repository

Language: English čeština 

Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA

Show simple item record

dc.contributor.advisor Holko, Ivan
dc.contributor.author Bruštíková, Jana
dc.date.accessioned 2012-03-11T15:30:08Z
dc.date.available 2012-03-11T15:30:08Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/18451
dc.description.abstract Tato diplomová práce byla zaměřena na identifikaci tkání jednotlivých živočišných druhů vyskytujících se v masných výrobcích na základě analýzy DNA. Teoretická část se zabývala problematikou falšování potravin. Byly popsány jednotlivé aspekty falšování potravin a příklady. Dále byly popsány jednotlivé metody používané k průkazu falšování potravin. Celkem byly popsány dva typy metod a to klasické metody a metody založené na analýze DNA. V praktické části bylo analyzováno dvacet vybraných vzorků masných výrobků se zaměřením na průkaz živočišných surovin tří druhů hospodář-ských zvířat metodou polymerázové řetězové reakce (PCR). U většiny masných výrobků neodpovídala detekovaná DNA složení, které uváděli výrobci na obalu. U těchto výrobků bylo prokázáno falšování potravin náhradou jakostního druhu masa za surovinu méně hodnotnou. U dvaceti analyzovaných vzorků byla nejčastěji pří-tomna vepřová DNA, dále kuřecí DNA a pouze dva vzorky obsahovaly hovězí DNA. V diskuzi byla hodnocena kvalita vzorků a byly popsány důvody výskytu nedeklarovaného masa ve složení výrobku. cs
dc.format 67 s. cs
dc.format.extent 748014 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject falšování potravin cs
dc.subject masné výrobky cs
dc.subject DNA cs
dc.subject PCR cs
dc.subject adulteration of food en
dc.subject meat products en
dc.subject DNA en
dc.subject PCR en
dc.title Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA cs
dc.title.alternative Detection of Food Adulteration Based on DNA Analysis en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2011-06-07
dc.description.abstract-translated This thesis is focused to identification of the various tissues of species occurring in meat products based on DNA analysis. The theoretical part deals with the issue of food adulteration. Various aspects and exam-ples of food adulteration are described here. Other various analytical methods used for the detection of food adulteration are also described in the thesis. In total, two types of methods, respectively classical methods and methods based on DNA analysis are included. The practical part is analyzing twenty selected samples of meat products focusing on proof of animal DNA of three kind of livestock by polymerase chain reaction method (PCR). Determined DNA composition did not correspond with components, which were reported by manufacturer on the packaging in most meat products. These products have been adulte-rated by substituton of quality meat by less valuable raw material. Twenty samples mostly contained of pork DNA, as well as chicken DNA and only two samples contained beef DNA. Quality of the samples and reasons of the presence of undeclared meat product composition were reported in the discussion. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22601
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
bruštíková_2011_dp.pdf 730.4Kb PDF View/Open
bruštíková_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
bruštíková_2011_op.pdf 135.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account