Aplikace stres-testu v analýze textury u sýrů eidamského typu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aplikace stres-testu v analýze textury u sýrů eidamského typu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Pernická, Lenka
dc.date.accessioned 2013-10-07T12:41:11Z
dc.date.available 2013-10-07T12:41:11Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21847
dc.description.abstract Teoretická část práce je zaměřená na technologii výroby sýrů holandského typu a charakterizaci způsobů hodnocení textury potravin se zaměřením na polotuhé matrice. Praktická část se zabývá sledováním vývoje texturních vlastností u sýrů eidamského typu v průběhu zrání s využitím kompresních testů. Dále studiem vlivu použití dvou sond (des-kové a kulovité) na hodnocení texturních vlastnosti sýrů. Bylo aplikováno deset různých dob v poloze maximální deformace vzorku (30 - 300 s) u stres-testu a studován jejich vliv na hodnoty parametru a a b vypočtených na základě Pelegova modelu pro každou sondu. Ze získaných výsledků byla popsána korelace mezi tvrdostí (Fmax) a parametrů a a b pro každou sondu. Byly také sledovány změny pH a obsahu sušiny % (w/w) v průběhu zrání sýrů. Pomocí kompresního testu s rozličnými sondami bylo zjištěno, že vzájemně korespondují při popisu texturních změn během zrání. Parametr a lépe popisuje viskoelastické vlastnosti sýru než parametr b, protože jeho interpretace je obtížná a nejednoznačná. V případě sledování změn pH a obsahu sušiny % (w/w) bylo zjištěno, že oba parametry v průběhu zrání postupně vzrůstají. cs
dc.format 86 s cs
dc.format.extent 2663788 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sýr eidamského typu cs
dc.subject kompresní testy cs
dc.subject Pelegův model cs
dc.subject Edam cheese type en
dc.subject compression tests en
dc.subject Peleg's model en
dc.title Aplikace stres-testu v analýze textury u sýrů eidamského typu cs
dc.title.alternative Application of Stress-Test in Texture Analysis of Edam-Type Cheese en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Ponížil, Petr
dc.date.accepted 2012-11-27
dc.description.abstract-translated The theoretical part is focused on the technology of Dutch-type cheese production and characterization of food texture evaluation methods with a focus on semi-solid matrix. The practical section on monitoring development of the textural properties of Edam-type cheese during ripening using compression tests. Further study of the impact of the use of two probes (plate and spherical) in the evaluation of textural properties of cheese. Was ap-plied ten different times in the position of maximum deformation of the sample (30 - 300 s) at a stress-test and studied their influence on the parameter values a and b calculated based on Pelegova model for each probe. The obtained results have been reported correlation between hardness (Fmax) and the parameters a and b for each probe. Have also monitored the change in pH and solids content % (w / w) during cheese ripening. With compression test with different probes, it was found that each correspond to describe the texture changes during ripening. Parameter a better describes the viscoelastic properties of cheese than the parameter b, because its interpretation is difficult and ambiguous. For monitoring changes in pH and solids content % (w / w), it was found that both parameters during ripening gradually increasing. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25584
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2012-09-13


Files in this item

Files Size Format View
pernická_2012_dp.pdf 2.540Mb PDF View/Open
pernická_2012_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open
pernická_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account