Zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hrabě, Jan
dc.contributor.author Macháčková, Hana
dc.date.accessioned 2013-10-09T04:30:38Z
dc.date.available 2013-10-09T04:30:38Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22927
dc.description.abstract Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny. V teoretické části diplomové práce byla charakterizována kojenecká a dětská výživa z hlediska rozdělení dle věku dítěte, popsán příjem živin nezbytných v kojeneckém a dětském věku, pozornost byla dále zaměřena na legislativu týkající se kojenecké a dětské výživy a také na význam bílkovin v kojenecké a dětské výživě. V diplomové práci byly analyzovány jak ovocné kojenecké a dětské výživy běžně dostupné v obchodní síti, tak i laboratorně vyrobené produkty. Ve všech případech se jednalo o výrobky dodané společností Hamé, s.r.o. U všech vzorků byl stanoven obsah sušiny, popele, celkových dusíkatých látek, pH, titrační kyselost, refraktometrická sušina a obsah aminokyselin. Na základě výsledků můžeme konstatovat, že ze vzorků hodnocených v první fázi experimentu, lze vzorek banán tvaroh - 30 % vzhledem k nejvyšší hodnotě indexu esenciálních aminokyselin i vzhledem k vysokému obsahu bílkovin splňujícímu požadavek přílohy 8 k vyhlášce č. 54/2004 Sb. vyhodnotit z nutričního hlediska jako nejvhodnější. Ze vzorků analyzovaných ve druhé fázi experimentu byl z nutričního hlediska jako nejvhodnější vyhodnocen vzorek banán tvaroh - 30 % s přídavkem 5 % kaseinátu vápenatého, avšak je nutné zvážit, zda je tento přídavek nezbytný, neboť vzorek banán tvaroh - 30 % bez další přidané mléčné bílkoviny je z nutričního hlediska také velmi vhodný a jeho výroba je zajisté ekonomicky méně náročná. cs
dc.format 92 s. cs
dc.format.extent 2370452 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ovocná kojenecká a dětská výživa cs
dc.subject tvaroh cs
dc.subject jogurt cs
dc.subject smetana cs
dc.subject nutriční hodnota cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject aminokyseliny cs
dc.subject index esenciálních aminokyselin cs
dc.subject fruit infant and baby food en
dc.subject cottage cheese en
dc.subject yoghurt en
dc.subject cream en
dc.subject nutritional value en
dc.subject proteins en
dc.subject amino acids en
dc.subject essential amino acid index en
dc.title Zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny cs
dc.title.alternative Increasing Nutritional Value of Fruit Infant and Baby Food by Adding Milk Protein en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated This thesis deals with increasing nutritional value of fruit infant and baby food by adding milk protein. The theoretic part of the thesis consists of characterization of baby and infant nutrition and its division according to the age of the children, this part also includes a description of the nutrient intake necessary for infants and babies, there is also a focus on legislation of the infant and baby food and the importance of protein in infant and child nutrition. Fruit infant and baby food both commercially available in the trade network and produced in the laboratory was analysed. In all cases, the products were provided by Hamé, s.r.o. The content of dry matter, ash, total nitrogen, pH, titrating acidity, refractometric dry matter and content of amino acids was determined in all samples. Based on the results it can be concluded that the sample banana cottage cheese - 30 % can be evaluated (from a nutritional point of view) as most appropriate from the samples analyzed in the first phase of the experiment. This sample showed the highest value of essentials amino acid index and possessed high protein content meeting the requirement of Annex 8 to the Decree No. 54/2004 Coll. Concerning the samples analyzed in the second phase of the experiment, the best sample (from a nutritional point of view) was found banana cottage cheese - 30 % with 5 % calcium caseinate. Nevertheless, it must be considered whether this supplement is necessary, because the sample banana cottage cheese - 30 % with no added milk protein is nutritionally very suitable and its production is with no doubt economically less demanding. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25300
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
macháčková_2012_dp.pdf 2.260Mb PDF View/Open
macháčková_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
macháčková_2012_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account