Významné výživové látky v cibulové zelenině

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Významné výživové látky v cibulové zelenině

Show full item record

No preview available
Title: Významné výživové látky v cibulové zelenině
Author: Miklas, Radek
Advisor: Vojtíšková, Petra
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá významnými výživovými látkami v cibulové zelenině. Věnuje se historii cibulovin, dále popisuje jednotlivé druhy cibulové zeleniny, jejich mor-fologii a způsob pěstování. Samostatná kapitola je věnována chemickému složení cibulovin se zaměřením na obsah významných výživových látek. Mezi nejdůležitější druhy patří ci-bule, česnek, pažitka a pór. Mají vysoký obsah ochranných a vonných látek. Sirné slouče-niny, zejména allicin a alliin, tvoří důležitou skupinu vonných a chuťových látek. Cibulo-viny navíc obsahují i látky léčivé. Mezi nejdůležitější látky s léčebnými a nutričně prospěš-nými vlastnostmi patří sirné sloučeniny, glycidy, vitaminy a bezsirná antibiotika.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24459
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie a řízení v gastronomii


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
miklas_2013_bp.pdf 1.763Mb PDF View/Open
miklas_2013_vp.doc 92.5Kb Microsoft Word View/Open
miklas_2013_op.doc 91.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account