Genotypizace izolátů Escherichia coli z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Genotypizace izolátů Escherichia coli z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Ovečka, Martin
dc.date.accessioned 2013-10-13T01:15:02Z
dc.date.available 2013-10-13T01:15:02Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24831
dc.description.abstract Escherichia coli je přirozenou součástí střevní mikroflóry teplokrevných živočichů, včetně člověka. Člověku je prospěšná nejenom produkcí látek působící antimikrobně vůči patogenním bakteriím, ale i účastí na tvorbě určitých vitamínů. Některé kmeny E. coli jsou ovšem patogenní a mohou způsobovat řadu intestinálních či extraintestinálních onemocnění. Cílem praktické části bylo provést u izolátů E. coli z potravin rozřazení do fylogenetických skupin (A, B1, B2, D), detekovat faktory virulence iss, papC, neuC, iucD, tsh, vat, u vybraných kmenů E. coli dále VT1, VT2, CNF1, CNF2, ST1, ST2, LT1, eaeA, Einv a Eagg a u kolicinogenních kmenů detekovat typ bakteriocinu (24 kolicinů a 8 mikrocinů), to vše metodou PCR. Fylogenetickou analýzou byla v potravinách prokázána přítomnost kmenů E. coli náležejících do virulentních extraintestinálních skupin B2 a D. Genotypizací byl rovněž potvrzen výskyt genů iss, papC, neuC, IucD, tsh, vat a eaeA. U kolicinogenních kmenů E. coli byla prokázána přítomnost genů na produkci mikrocinu V a kolicinů B, M, U, Y, Ia, Ib, E1, E2, E7 a E8. cs
dc.format 89 cs
dc.format.extent 5128592 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject PCR cs
dc.subject fylogenetické skupiny cs
dc.subject faktory virulence cs
dc.subject bakteriociny cs
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject PCR en
dc.subject phylogenetic group en
dc.subject virulence factors en
dc.subject bacteriocins en
dc.title Genotypizace izolátů Escherichia coli z potravin cs
dc.title.alternative Genotypic Characterization of Escherichia coli Isolated from Food en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Holko, Ivan
dc.date.accepted 2013-06-11
dc.description.abstract-translated Escherichia coli is a natural part of the intestinal microflora of warm-blooded animals, including humans. Man is beneficial not only to the production of antimicrobial compounds active against pathogenic bacteria, but also participation in the creation of certain vitamins. Some strains of E. coli, however, are pathogenic and can cause a variety of intestinal or extraintestinal diseases. The aim of this work was to classify E. coli isolates from food to the phylogenetic groups (A, B1, B2, D), detect virulence factors iss, papC, neuC, iucD, tsh, vat, with selected strains of E. coli further VT1, VT2, CNF1, CNF2, ST1, ST2, LT1, eaeA, Einv and Eagg and detect the type of bacteriocin of colicinogenic strains (24 colicins and 8 microcins), by PCR method. Phylogenetic analysis showed the presence of E. coli belonging to the virulent extraintestinal group B2 and D in food. The presence of iss, papC, neuC, IucD, tsh, vat and eaeA genes was confirmed by genotyping. The production of microcin V and colicins B, M, U, Y, Ia, Ib, E1, E2, E7, and E8 was showed in colicinogenic E. coli strains. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30756
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
ovečka_2013_dp.pdf 4.891Mb PDF View/Open
ovečka_2013_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
ovečka_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account