Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR

Show full item record

No preview available
Title: Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR
Author: Nenutilová, Lenka
Advisor: Burešová, Iva
Abstract: Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou pšenice seté (Triticum aestivum L.), anatomickým a chemickým složením pšeničného zrna a významem pšeničných aminokyselin a bílkovin. Praktická část diplomové práce byla zaměřena na hodnocení forem pšenice seté a vzorků introgresivní hybridní linie z hlediska obsahu aminokyselin a složení bílkovin. Ve vzorcích byl nalezen nejvyšší obsah kyseliny glutamové a prolinu. První limitující aminokyselinou byl lyzin, dále methionin. Z esenciálních aminokyselin byl nejvíce zastoupen leucin. Obsah esenciálních aminokyselin v bílkovině nepřesahuje 30 %. Aminokyselinová skladba je závislá na genotypu pšenice, roku sklizně a podmínkách pěstování. Nejvyšší zastoupení sirných aminokyselin pozitivně ovlivňujících kvalitu lepku vykazují vzorky introgresivní hybridní linie. Při použití metody SDS-PAGE byly na polyakrylamidových gelech zjištěny čtyři skupiny bendů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24899
Date: 2013-01-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
nenutilová_2013_dp.pdf 5.241Mb PDF View/Open
nenutilová_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
nenutilová_2013_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account