Studium vztahu mikrostruktury pšeničného lepku a kvantitativního zastoupení lepkových proteinů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Studium vztahu mikrostruktury pšeničného lepku a kvantitativního zastoupení lepkových proteinů

Show full item record

No preview available
Title: Studium vztahu mikrostruktury pšeničného lepku a kvantitativního zastoupení lepkových proteinů
Author: Dvořák, Marek
Advisor: Ingr, Marek
Abstract: Práce se zabývá studiem vzájemných vztahů mezi kvantitativním zastoupením jednotlivých frakcí lepkových proteinů v pšeničné mouce a mikrostrukturou trojrozměrné sítě pšeničného lepku zobrazenou metodou mikroskopie atomárních sil. Získané výsledky jsou porovnány s ukazateli pekařské kvality pšeničné mouky (obsah dusíkatých látek, obsah mokrého lepku, sedimentační index a Gluten index). Kvantitativní zastoupení jednotlivých pšeničných bílkovin je stanoveno gelovou permeační chromatografií a elektroforézou v polyakrylamidovém gelu s docecylsulfátem sodným. Práce se také zabývá metodou přípravy vzorků vysušeného lepku pro mikroskopii AFM a porovnáním snímků mikrostruktury lepků různých vzorků mouky. Dále je také popsána možnost identifikace jednotlivých proteinů pomocí hmotnostní spektrometrie. Byly pozorovány korelace mezi získanými výsledky a vybranými ukazateli pekařské kvality pšeničné mouky, zejména mezi kvantitativním zastoupením jednotlivých proteinových frakcí a sedimentačním indexem, jakož i mezi mikrostrukturou lepku a Gluten indexem.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24972
Date: 2013-01-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
dvořák_2013_dp.pdf 6.502Mb PDF View/Open
dvořák_2013_vp.pdf 112.1Kb PDF View/Open
dvořák_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account