Vliv post-zrací úpravy přírodního sýra na obsah biogenních aminů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv post-zrací úpravy přírodního sýra na obsah biogenních aminů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Soukupová, Kateřina
dc.date.accessioned 2013-10-14T05:03:56Z
dc.date.available 2013-10-14T05:03:56Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/25374
dc.description.abstract V rámci praktické části bakalářské práce byl založen skladovací pokus s vybranými plát-kovými a blokovými sýry holandského typu. V jednotlivých vzorcích byl sledován vývoj celkového obsahu biogenních aminů v závislosti na době skladování a úpravě (balení) vzorků. Ve zvolených časových intervalech byly vzorky také podrobeny základní chemické analýze, kde byly stanoveny obsahy sušiny, NaCl a hodnoty pH. Obsahy biogenních aminů byly detekovány pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Sledováno bylo celkem 8 vybraných aminů. Během skladování byly detekovány pouze tyramin, phenylethylamin a putrescin. Z předložené práce vyplynulo, že doba zrání, balení a skladování má přirozený vliv na růst koncentrace biogenních aminů. Bylo prokázáno, že zejména způsob balení výrobků má vliv i na hodnoty pH, které v některých případech mohou ovlivnit celkový obsah biogenních aminů. cs
dc.format 47s. (60 243 znaků) cs
dc.format.extent 1642960 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sýr holandského typu cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject chemické metody cs
dc.subject doba zrání a skladování cs
dc.subject Dutch-type cheese en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject chemical methods en
dc.subject ripening and storage period en
dc.title Vliv post-zrací úpravy přírodního sýra na obsah biogenních aminů cs
dc.title.alternative Effect of Post-Ripening Processing of Natural Cheese on Biogenic Amine Production en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2013-06-18
dc.description.abstract-translated In the practical part of the bachelor thesis there was founded a storage experiment with the selected sliced and block Dutch-type cheese. In each of the samples there was monitored the total content of biogenic amines development depending on the storage time and the samples processing (packaging). The samples were also subjected to a basic chemical ana-lysis at selected time intervals where the dry matter content, NaCl and pH value were de-termined. Biogenic amines contents were detected by the high effective liquid chromato-graphy. There were monitored eight of the selected amines in total. During the storage the-re were detected only tyramine, phenylethylamine and putrescine. From the presented work has emerged that the period of ripening, packaging and storage has a natural influence on the concentration of biogenic amines growth. It has been demonstrated that particularly the method of products packaging has an influence on the pH value which in some cases can affect the total content of biogenic amines. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19584 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin-specializace Technologie mléka a mléčných výrobků cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30686
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-15


Files in this item

Files Size Format View
soukupová_2013_bp.pdf 1.566Mb PDF View/Open
soukupová_2013_vp.pdf 125.4Kb PDF View/Open
soukupová_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account