Možnosti stanovení antinutričních látek luštěnin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti stanovení antinutričních látek luštěnin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bubelová, Zuzana
dc.contributor.author Špetlová, Táňa
dc.date.accessioned 2015-03-08T20:56:55Z
dc.date.available 2015-03-08T20:56:55Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28277
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá možnostmi stanovení antinutričních látek v luštěninách. První kapitola se věnuje obecné a botanické charakteristice nejpoužívanějších druhů luskovin, jako hrách, čočka, sója, cizrna, fazol, lupina, bob, vikev, hrachor a vigna. Druhá kapitola pojednává o chemickém složení luštěnin, blíže jsou charakterizovány proteiny, sacharidy, lipidy, minerální látky a vitaminy. Ve třetí kapitole je popisován význam luštěnin ve výživě, hodnota obsažené bílkoviny a vlákniny, role složení luštěnin v prevenci chronických onemocnění. Čtvrtá kapitola se zabývá obsaženými antinutričními látkami, jejich chemickou strukturou a účinkem na organizmus konzumenta. Jsou zde také zmíněny možnosti inaktivace antinutričních látek v rámci kulinární přípravy. Pátá kapitola obsahuje popis jednotlivých metod, které je možno použít pro stanovení antinutričních látek v luštěninách.
dc.format 66 s. (16645)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject luštěniny cs
dc.subject antinutriční látky cs
dc.subject inhibitory trypsinu cs
dc.subject kyselina fytová cs
dc.subject taniny cs
dc.subject saponiny cs
dc.subject antivitaminy cs
dc.subject alkaloidy cs
dc.subject oligosacharidy cs
dc.subject lektiny cs
dc.subject legumes en
dc.subject anti-nutritional factors en
dc.subject trypsin inhibitors en
dc.subject phyto acid en
dc.subject tannins en
dc.subject saponins en
dc.subject antivitamins en
dc.subject alkaloids en
dc.subject oligosaccharides en
dc.subject lectins en
dc.title Možnosti stanovení antinutričních látek luštěnin
dc.title.alternative Possibilities of Determination of Antinutritional Factors in Legumes
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Burešová, Iva
dc.date.accepted 2014-06-17
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the possibilities of determination of anti-nutritional factors in legumes. First chapter pursues to the general and botanical characteristics of the most widely used legumes like pea, lentil, soy, chick pea, common bean, lupine, faba bean, vetch, beach pea and yard long bean. Second chapter deals with chemical composition of legumes and closer characteristic of proteins, carbohydrates, lipids, minerals and vitamins. In the third chapter there is described the importance of legumes in nutrition, the value of contained proteins and fiber, and the role of the legume composition in prevention of chronic diseases. Fourth chapter deals with contained anti-nutritional factors, their chemical structure and their impact on consumer. There are also possibilities of inactivation of anti-nutritional factors within culinary treatment. Fifth chapter contains the description of methods used for detection of anti-nutritional factors in legumes.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 33826
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2014-05-02


Files in this item

Files Size Format View
špetlová_2014_dp.pdf 1.637Mb PDF View/Open
špetlová_2014_vp.doc 92.5Kb Microsoft Word View/Open
špetlová_2014_op.doc 93Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account