Vliv klíčení na antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek ve vybraných druzích fazolí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv klíčení na antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek ve vybraných druzích fazolí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bubelová, Zuzana
dc.contributor.author Faltýnková, Martina
dc.date.accessioned 2015-03-08T20:57:49Z
dc.date.available 2015-03-08T20:57:49Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28419
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá vlivem klíčení na antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek ve vybraných druzích fazolí. Teoretická část diplomové práce zahrnuje obecnou a botanickou charakteristiku fazolí, charakteristiku vybraných druhů fazolí, jejich chemické složení, klíčení a nutriční význam. Dále se věnuje antioxidační aktivitě, polyfenolickým látkám a možnostem jejich stanovení. Praktická část je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických sloučenin Folin-Ciocalteuovou metodou a antioxidační aktivity pomocí metod ABTS a DPPH. Analýzy byly provedeny u vzorků fazole adzuki, červená ledvina, černé oko, mungo, navy, pinto a strakaté velké. Nejvyšší obsah fenolických látek i antioxi-dační aktivitu vykazovala fazole adzuki a nejnižší obsah fenolických látek a antioxidační aktivitu fazole navy.
dc.format 79 s. (93 164 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject fazole cs
dc.subject klíčení cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject FCM cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject bean en
dc.subject germination en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject polyphenols en
dc.subject FCM en
dc.subject ABTS en
dc.subject DPPH en
dc.title Vliv klíčení na antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek ve vybraných druzích fazolí
dc.title.alternative The Effect of Germination on Antioxidant Activity and Phenolic Compound Content in Chosen Bean Varieties
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Sumczynski, Daniela
dc.date.accepted 2014-06-03
dc.description.abstract-translated This thesis examines the influence of germination on antioxidant activity and total content of phenolic compounds in selected types of beans. The theoretical part of the thesis de-scribes the general and botanical characteristics of beans, characteristics of selected varieties of beans, their chemical composition, germination and nutritional significance. It also discusses the antioxidant activity and polyphenol substances and possibilities of their de-termination. The practical part is focused on the determination of total content of phenolic compounds by the Folin-Ciocalteu method and antioxidant activity using the ABTS and DPPH methods. Analyses were performed in samples adzuki, red kidney, black eye, mung, navy, pinto and great mottled beans. The highest content of phenolic compounds and anti-oxidant activity showed adzuki beans and the lowest content of phenolic compounds and antioxidant activity was determined in navy beans.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34036
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2014-04-24


Files in this item

Files Size Format View
faltýnková_2014_dp.pdf 2.106Mb PDF View/Open
faltýnková_2014_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
faltýnková_2014_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account