Stanovení polyfenolů, flavonoidů a studie antioxidační aktivity u směsí mouk miličky habešské

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení polyfenolů, flavonoidů a studie antioxidační aktivity u směsí mouk miličky habešské

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Kotásková, Eva
dc.date.accessioned 2015-03-08T20:58:07Z
dc.date.available 2015-03-08T20:58:07Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28469
dc.description.abstract Cílem práce bylo stanovit vybrané chemické parametry miličky habešské a vybrané chemické parametry miličky ve směsi s pšeničnou moukou v daném poměru. V těchto vzorcích byly stanoveny následující parametry: celkový obsah polyfenolů, flavonoidů a antioxidační aktivita metodami ABTS a DPPH. Mimo to byly vypracovány příslušné extrakční postupy pro stanovení výše jmenovaných chemických charakteristik. Zatímco nejvyšší antioxidační aktivita byla stanovena u tmavého typu miličky importované z USA, nejnižší antioxidační aktivita byla naměřena v mouce z miličky pocházející z Bolívie. Nejnižší hodnoty antioxidačních aktivit byly naměřeny ve směsích miličky s pšeničnou moukou. Vysoké obsahy polyfenolů a flavonoidů byly naměřeny v tmavých druzích miličky, podobně jako antioxidační aktivita. Nezanedbatelné množství polyfenolů a flavonoidů bylo naměřeno také u světlé miličky z USA a některých směsí miličky a pšeničné mouky.
dc.format 108 s. (165 058 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject milička habešská cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject Eragrostis tef en
dc.subject polyphenols en
dc.subject flavonoids en
dc.subject ABTS en
dc.subject DPPH en
dc.title Stanovení polyfenolů, flavonoidů a studie antioxidační aktivity u směsí mouk miličky habešské
dc.title.alternative Determination of Polyphenols, Flavonoids and Antioxidant Activity Study of Flour with Eragrostis tef
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Bubelová, Zuzana
dc.date.accepted 2014-06-03
dc.description.abstract-translated The aim of this study was to evaluate some chemical parameters in Eragrostis tef and in flour mixtures with Eragrostis tef. The total polyphenols and flavonoids content and antioxidant activity (using ABTS and DPPH methods) were determined in Eragrostis tef and in mixtures of tef and wheat flour in appropriate ratio. Instead of that, the optimal extraction processes were tested to determine characteristics mentioned above. While the best antioxidant activity was measured in dark type Eragrostis tef from USA import, low antioxidant activity was found in tef flour from Bolivia. The lowest antioxidant activity was measured in mixtures of flour. The higher total flavonoids and polyphenols content were determined in dark type of tef as well as antioxidant activity. Indispensable amounts of polyphenols and flavonoids were determined in white type of tef and in the some mixtures of flour too.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34111
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2014-04-24


Files in this item

Files Size Format View
kotásková_2014_dp.pdf 2.431Mb PDF View/Open
kotásková_2014_vp.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open
kotásková_2014_op.doc 98Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account