Vliv vnějších faktorů na dekarboxylázovou aktivitu u Lactobacillus curvatus in vitro a v mléce

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vnějších faktorů na dekarboxylázovou aktivitu u Lactobacillus curvatus in vitro a v mléce

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Rybenský, Michal
dc.date.accessioned 2015-03-08T20:58:55Z
dc.date.available 2015-03-08T20:58:55Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28608
dc.description.abstract Diplomová práce byla zaměřena na prozkoumání dekarboxylázové aktivity bakterií Lactobacillus curvatus. Teoretická část práce obsahuje charakteristiku biogenních aminů, včetně jejich významu, toxických účinků a výskytu v potravinách. Dále se zabývá vnějšími faktory ovlivňujícími produkci biogenních aminů a metodami jejich stanovení. V závěru teoretické části je věnována pozornost charakteristice rodu Lactobacillus a jeho významu v potravinářství. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory (pH, obsah NaCl, obsah laktózy a teplota kultivace) ovlivňující růst bakterie Lactobacillus curvatus a její produkci biogenních aminů. Produkce biogenních aminů byla analyzována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí po derivatizaci danzylchloridem. Testovaná bakterie produkovala pouze tyramin a spermin. Tyramin byl produkován v koncentracích 1,33 až 52,28 mg/l, kdy nejvyšší koncentrace tyraminu bylo dosaženo při iniciačním pH 6,8 v kombinaci s 4,80 % (w/v) laktózy, bez přídavku NaCl a teplotě kultivace při 37 °C. Produkce sperminu byla v průběhu kultivace kolísavá a nejvyšší množství bylo stanoveno při teplotě kultivace 10 °C v podmínkách in vitro bez přídavku NaCl a laktózy.
dc.format 88 s. (103 222 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject Lactobacillus curvatus cs
dc.subject dekarboxylázová aktivita cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject danzylchlorid cs
dc.subject tyramin cs
dc.subject spermin cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject Lactobacillus curvatus en
dc.subject decarboxylase activity en
dc.subject HPLC en
dc.subject dansylchloride en
dc.subject tyramine en
dc.subject spermine en
dc.title Vliv vnějších faktorů na dekarboxylázovou aktivitu u Lactobacillus curvatus in vitro a v mléce
dc.title.alternative Effect of External Factors on Decarboxylase Activity of Lactobacillus curvatus in vitro and in Milk
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2014-06-02
dc.description.abstract-translated This thesis was focused on the examination of decarboxylase activity of bacteria Lactobacillus curvatus. Theoretical part of the thesis contains characterization of biogenic ammines, with their significancy, toxic effects and their occurence in food. It also deals with external factors influencing the production of biogenic amines and methods of their determination. In the end of theoretical part, its paid attention to the characteristics of the genus Lactobacillus and its importance in the food industry. In the practical part of the thesis, selected factors were applied (pH, NaCl content, lactose content and cultivation temperature) to affect the growth of bacteria Lactobacillus curvatus and its production of biogenic amines. The production of biogenic amines was analysed by high performance liquid chromatography with UV/VIS detection after derivatization with dansylchloride. The tested bacteria produced only tyramine and spermine. Tyramine was produced in concentrations from 1,33 to 52,28 mg/l, where the highest concentration of tyramine was achieved by initiating pH 6,8 in combination with 4,80 % (w/v) lactose, without the addition of NaCl, and cultured at a temperature 37 °C. Production of spermine was fluctuating during cultivation, and the highest rate was determined at 10 °C, culturing in vitro without the addition of NaCl and lactose.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34280
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2014-04-24


Files in this item

Files Size Format View
rybenský_2014_dp.pdf 3.936Mb PDF View/Open
rybenský_2014_vp.doc 74.53Kb Microsoft Word View/Open
rybenský_2014_op.pdf 164.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account