Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Egner, Pavlína
dc.contributor.author Bochňáková, Eliška
dc.date.accessioned 2015-03-08T21:14:18Z
dc.date.available 2015-03-08T21:14:18Z
dc.date.issued 2014-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/29766
dc.description.abstract Práce se zabývá přípravou antimikrobiálních gelů tvořených alternativními antimikrobiálními složkami (kyselina mandlová, esenciální oleje). K vlastní přípravě gelů byla použita gelotvorná látka na bázi syntetických pryskyřic. Testování antimikrobního účinku vytvořených gelů probíhalo vůči vybraným fyziologicky významným gram-pozitivním, gram-negativním bakteriím a kvasinkám. Výsledky ukazují, že kyselina mandlová a vybrané esenciální oleje jsou v synergickém vztahu a v gelové kompozici jeví vysoké inhibiční účinky, a to jak na vybrané mikroorganizmy, tak na samotné pokožce rukou. Po senzorické stránce byly gely s přídavkem kyseliny mandlové, esenciálních olejů z tymiánu, hřebíčku, skořice a citrónu lépe hodnoceny než komerční antimikrobiální gel s přídavkem ethanolu.
dc.format 107 s. (162 565 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject antimikrobiální gel cs
dc.subject ethanol cs
dc.subject kyselina mandlová cs
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject Antimicrobial Gel en
dc.subject Ethanol en
dc.subject Mandelic Acid en
dc.subject Essentials Oil en
dc.title Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů
dc.title.alternative The Modification of Antimicrobial Ingredients of Cosmetic Gels
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mikulcová, Veronika
dc.date.accepted 2014-06-13
dc.description.abstract-translated This work deals with a preparation of antimicrobial gels composed of alternative antimicrobial components (mandelic acid, essential oils). The gel-creative substance based on synthetic resins was used for actual preparation of gels. Antimicrobial effect of created gels was tested towards selected gram-positive, gram-negative bacteria and yeasts, which are physiologically relevant. Results show that a mandelic acid and selected essential oils are related synergetically, and moreover in a gel composition they inflict extensive inhibition effects, both on selected microorganisms and so on hand skin. From the sensory perspective the gels with mandelic acid, thyme, clove, cinnamon and lemon essential oils addition were evaluated better than comercial antimicrobial gel with ethanol addition.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 35975
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2014-05-26


Files in this item

Files Size Format View
bochňáková_2014_dp.pdf 3.393Mb PDF View/Open
bochňáková_2014_vp.pdf 130.7Kb PDF View/Open
bochňáková_2014_op.pdf 161.1Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account