Obsah významných výživových látek v rostlinách z čeledi Solanaceae

DSpace Repository

Language: English čeština 

Obsah významných výživových látek v rostlinách z čeledi Solanaceae

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vojtíšková, Petra
dc.contributor.author Dobešová, Lucie
dc.date.accessioned 2015-03-08T21:20:34Z
dc.date.available 2015-03-08T21:20:34Z
dc.date.issued 2014-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/30845
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá obsahem významných výživových látek u rostlin z čeledi lilkovité (Solanaceae). U jednotlivých rostlin je uvedena jejich charakteristika, výskyt, che-mické složení a u vybraných druhů také obsah významných látek z hlediska výživy. Mezi významné zástupce patří např. rajče, paprika, brambory, rulík, durman aj. Většina rostlin z této čeledi obsahuje pro člověka toxické alkaloidy, například solanin, atropin, skopolamin aj. Ty nemusí být člověkem pouze zneužívány, ale především mohou být také využity, např. v moderní medicíně, lidovém léčitelství a homeopatii.
dc.format 43 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject atropin cs
dc.subject brambor cs
dc.subject lilkovité cs
dc.subject solanin cs
dc.subject rajče cs
dc.subject rulík cs
dc.subject atropine en
dc.subject belladonna en
dc.subject potato en
dc.subject Solanaceae en
dc.subject solanine en
dc.subject tomato en
dc.title Obsah významných výživových látek v rostlinách z čeledi Solanaceae
dc.title.alternative The Content of Significant Nutritional Compounds in Plants from the Family Solanaceae
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2014-06-09
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with the content of important nutrients in plants of the family Solanaceae. For each plant, the characteristics, occurrence, chemical composition and the content of compounds important in terms of nutrition in selected types, is given. The im-portant representatives include tomato, pepper, potatoes, belladonna, jimsonweed, etc. Most of the plants of this family contain alkaloids toxic for humans, such as solanine, atropine, scopolamine, etc. They may not be only abused by human, but can also be used, e.g. in the modern medicine, folk medicine and homeopathy.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30116
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2014-05-14


Files in this item

Files Size Format View
dobešová_2014_dp.pdf 1.624Mb PDF View/Open
dobešová_2014_vp.doc 93Kb Microsoft Word View/Open
dobešová_2014_op.doc 91Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account