Možnosti využití bakteriocinů k inhibici gramnegativních bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti využití bakteriocinů k inhibici gramnegativních bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Starostková, Pavlína
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:28:11Z
dc.date.available 2015-07-24T12:28:11Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31568
dc.description.abstract Bakteriociny jsou antimikrobiální proteiny či peptidy různých velikostí zaměřené proti citlivým kmenům stejného nebo blízce příbuzných druhů. Avšak v případě kombinace účinku různých bakteriocinů je možné pozorovat rozšíření inhibičního spektra. Multibakteriocinogenní kmen Escherichia coli 225 izolovaný z bažantů ve svém genomu kóduje koliciny E1, B, M, Ia/Ib a mikrocin B17. Tento kmen byl v předchozí práci vytipován pro další studium inhibice bakterií patogenních či způsobujících kažení potravin. Antibakteriální vlastnosti tohoto kmene byly testovány na vybraných gramnegativních bakteriích izolovaných z potravin a na sbírkových kmenech (Salmonella, Shigella, Escherichia). Na základě výsledků je možno potvrdit, že inhibiční aktivita produkčního kmene E. coli 225 proti kmeni Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 je nižší ve srovnání se třemi neprodukčními kmeny Escherichia coli a s kmenem Shigella sonnei. Zjištěný inhibiční účinek vpichovou metodou byl potvrzen dalšími mikrobiologickými metodami pouze u bakterií blízce příbuzných s E. coli (neprodukční kmeny E. coli a S. sonnei). Inhibice gramnegativních bakterií dalších rodů (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmonella, Yersinia) izolovanou směsí bakteriocinů kmene E. coli 225 nebyla prokázána.
dc.format 77 s. (85 788 znaků)
dc.format.extent 3147927
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kolicin cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject inhibice cs
dc.subject gramnegativní bakterie cs
dc.subject colicin en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject inhibition en
dc.subject gramnegative bacteria en
dc.title Možnosti využití bakteriocinů k inhibici gramnegativních bakterií
dc.title.alternative "Possibilities of Bacteriocin Usage to Inhibition of Undesirable Gramnegative Bacteria"
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pavlíčková, Silvie
dc.date.accepted 2015-05-26
dc.description.abstract-translated Bacteriocins are antimicrobial proteins or peptides of various sizes active against sensitive strains of the same species or closely related species. However, an extended inhibitory spectrum can be seen in the case of multiple bacteriocin activity. Multiple bacteriocin production Escherichia coli strain 225, isolated from pheasants encodes colicins E1, B, M, Ia/Ib and microcin B17 in its genome. In the previous work this strain was selected for the further study of the inhibition of pathogenic bacteria or bacteria causing the food spoilage. The antibacterial properties of this strain were tested on selected Gram-negative bacteria isolated from food and on collection strains (Salmonella, Shigella, Escherichia). Results confirmed that the inhibitory activity of the producer strain E. coli 225 against Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 is lower in comparison with three non-producing Escherichia coli strains, and Shigella sonnei strain. The inhibitory activity observed by pin method was confirmed by other microbiological methods only for bacteria closely related to the E. coli (non-producing E. coli and S. sonnei). Inhibition of other genera of Gram-negative bacteria (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmo-nella, and Yersinia) by mixture of bacteriocins isolated from E. coli strain 225 was not proved.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 37806
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-04-17


Files in this item

Files Size Format View Description
starostková_2015_dp.pdf 3.002Mb PDF View/Open None
starostková_2015_op.pdf 527.8Kb PDF View/Open None
starostková_2015_vp.pdf 141.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account