Možnosti využití syrovátky v biotechnologiích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti využití syrovátky v biotechnologiích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Petreňová, Michaela
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:29:28Z
dc.date.available 2015-07-24T12:29:28Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31958
dc.description.abstract Předkládána bakalářská práce je zaměřená na problematiku využití syrovátky v biotechnologiích. Teoretická část popisuje chemické složení a vlastnosti syrovátky, dále jsou vysvětleny tlakové membránové separační procesy a možnost jejich aplikace v mlékárenském průmyslu, v poslední kapitole jsou vypsány možnosti využití syrovátky v biotechnologiích. V praktické části byly sledovány vybrané hydrolytické procesy laktosy v modelových vzorcích syrovátky. Závěrem celé práce je vyhodnocení závislosti obsahu monosacharidů na faktorech, jež působily na vzorky během hydrolysy laktosy.
dc.format 57
dc.format.extent 2112883
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject syrovátka cs
dc.subject biotechnologie cs
dc.subject membránové procesy cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject whey en
dc.subject biotechnology en
dc.subject membrane processes en
dc.subject fermentation en
dc.title Možnosti využití syrovátky v biotechnologiích
dc.title.alternative Possibilities of Using Whey in Biotechnology
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2015-06-17
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis was focused on whey usage in biotechnology. In the theoretical part, chemical composition and properties of whey, the pressure membrane separation processes and the usage in dairy industry were described. The last part dealt with the possibility of whey usage in biotechnology. The practical part was focused on observation of specific hydrolytic processes of lactose in model whey samples. The dependence of monosaccharides contents on selected factors influencing lactose hydrolysis was evaluated.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38465
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-05-04


Files in this item

Files Size Format View Description
petreňová_2015_dp.pdf 2.015Mb PDF View/Open None
petreňová_2015_op.pdf 531.5Kb PDF View/Open None
petreňová_2015_vp.pdf 524.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account