Inhibiční účinky polyfosforečnanů s různě dlouhým řetězcem na vybrané potravinářsky významné bakterie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inhibiční účinky polyfosforečnanů s různě dlouhým řetězcem na vybrané potravinářsky významné bakterie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Ondruchová, Simona
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:29:45Z
dc.date.available 2015-07-24T12:29:45Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/32002
dc.description.abstract Fosforečnany jsou látky, které běžně využívají v potravinářství, za účelem zlepšení vý-sledné kvality výrobků, úpravy pH a i pro svou antimikrobiální aktivitu. V této diplomové práci byl sledován inhibiční účinek šesti fosforečnanů na vybrané grampozitivní a gramne-gativní bakterie. Pro dané účely byly použity fosforečnany (HEXA 62, HEXA 65, HEXA 68, HEXA 70, HEXA PE a Na2HPO4), které se lišily různou délkou řetězce, a každý z nich byl testován v pěti koncentracích (0,25 %; 0,50 %; 0,75 %; 1,00 % a 2,00 % w/v). Inhibič-ní působení fosforečnanů bylo hodnoceno pomocí relativní hodnoty růstu. Antimikrobiální aktivita různých fosforečnanů byla porovnávána a bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací solí byl zvyšován inhibiční účinek. Zároveň bylo zjištěno, že gramnegativní bakterie nej-sou citlivé na inhibiční působení testovaných fosforečnanů. Nejvíce citlivé na inhibiční působení polyfosforečnanů byly bakterie rodu Bacillus, respektive B. subtilis subsp. spizi-zenii CCM 4062. Výjimku tvořil přídavek sodného fosforečnanu Na2HPO4, inhibiční úči-nek hydrogenfosforečnanu sodného byl při srovnání s ostatními fosforečnany zcela mini-mální.
dc.format 97 s.
dc.format.extent 2883445
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject fosforečnany cs
dc.subject inhibiční účinek cs
dc.subject grampozitivní a gramnegativní bakterie cs
dc.subject phosphates en
dc.subject inhibitory effect en
dc.subject food en
dc.subject Gram-positive and Gram-negative bacteria en
dc.title Inhibiční účinky polyfosforečnanů s různě dlouhým řetězcem na vybrané potravinářsky významné bakterie
dc.title.alternative The Inhibitory Effects of Polyphoshates with Different Chain on Selected Foodborne Bacteria
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lorencová, Eva
dc.date.accepted 2015-06-03
dc.description.abstract-translated Phosphates are substances commonly used in food industry for improve the final product quality, pH adjustment even for their antimicrobial activity. In this diploma thesis was ob-served inhibitory effect of six phosphates on selected Gram-positive and Gram-negative bacteria. For the present purposes are used polyphosphates (HEXA 62, HEXA 65, HEXA 68, HEXA 70, HEXA PE and Na2HPO4), which varied chain lengths, and each phosphate was prepared at five concentrations (0.25 %; 0.50 %, 0.75 %, 1.00 % and 2.00 % w/v). The inhibitory effect of phosphates was evaluated using relative growth rates. Antimicrobial activity of the various phosphates was compared and it was found that with increasing salt concentration was increased inhibitory effect. It was also found that Gram-negative bacte-ria are not sensitive to the inhibitory effect of phosphates tested. The most sensitive to the inhibitory effect of polyphosphates was Bacillus respectively B. subtilis subsp. spizizenii CCM 4062. An exception was the addition of sodium phosphate, Na2HPO4. Inhibitory effect of disodium phosphate was compared to other phosphates minimal.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38539
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-04-22


Files in this item

Files Size Format View Description
ondruchová_2015_dp.pdf 2.749Mb PDF View/Open None
ondruchová_2015_op.pdf 432.6Kb PDF View/Open None
ondruchová_2015_vp.pdf 519.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account