Dekarboxylázová aktivita vybraných bakterií v prostředí s přídavkem bakteriocinů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita vybraných bakterií v prostředí s přídavkem bakteriocinů

Show full item record

No preview available
Title: Dekarboxylázová aktivita vybraných bakterií v prostředí s přídavkem bakteriocinů
Author: Theimrová, Eva
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá sledováním produkce biogenních aminů bakteriemi Lactobacillus plantarum RIBM 2-89 a Lactobacillus curvatus subsp. curvatus T3 v závislosti na přídavku bakteriocinu nisinu. Teoretická část je zaměřena na bakterie mléč-ného kvašení, jejich charakteristiku, jednotlivé druhy a využití v potravinářství. Dále jsou zde popsány bakteriociny produkované těmito bakteriemi se zaměřením na nisin. Nakonec je věnována pozornost charakteristice, funkci a výskytu biogenních aminů. V praktické části byl proveden skríning 21 kmenů bakterií izolovaných z piva a ze sýru na jejich dekarboxylázovou aktivitu. Na základě získaných výsledků byly vybrány 2 kmeny vykazující nejvyšší dekarboxylázovou aktivitu. U těchto kmenů byla sledována produkce biogenních aminů (tyraminu, sperminu) v závislosti na vybraných faktorech (přídavek nisi-nu, teplota). Produkce biogenních aminů byla analyzována pomocí vysokoúčinné kapalino-vé chromatografie s UV/VIS detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. U obou kmenů byl obsah biogenních aminů vyšší během kultivace při 30 °C. S přídavkem nisinu o vyšší koncentraci došlo ke snížení obsahu biogenních aminů. Přídavek nisinu v různých časových intervalech neměl jednoznačný vliv na obsah biogenních aminů v bujónu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/33050
Date: 2015-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 38555


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
theimrová_2015_dp.pdf 2.356Mb PDF View/Open
theimrová_2015_vp.pdf 513.2Kb PDF View/Open
theimrová_2015_op.pdf 454.6Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account