Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek

Show full item record

No preview available
Title: Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek
Author: Haasová, Zuzana
Advisor: Lorencová, Eva
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybranými kmeny kvasinek (44 kmenů) získaných z ústavu Pivovarského a sladařského v Praze. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla sledována za podmínek in vitro. Vzhledem k nedostatku studií zaměřených na produkci biogenních aminů kvasinkami byl, v rámci praktické části této práce, uskutečněn screening produkce biogenních aminů či případné degradace vybranými kmeny. Biogenní aminy a polyaminy byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Studované kmeny nejhojněji produkovaly tyramin a spermin. Nejvyšší stanovená hodnota tyraminu byla detekována u kmene Saccharomyces cerevisiae RIBM 11 (39,14?6,24 mg/l), nejvyšší koncentraci sperminu vyprodukoval kmen Saccharomyces pastorianus RIBM 153 (43,21?4,39 mg/l) při teplotě kultivace 30 °C v médiu MB s faktory simulující prostředí piva.
URI: http://hdl.handle.net/10563/37707
Date: 2016-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 42354


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
haasová_2016_dp.pdf 1.893Mb PDF View/Open None
haasová_2016_op.pdf 562.7Kb PDF View/Open None
haasová_2016_vp.pdf 505.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account