Citlivost mikroorganizmů dutiny ústní k antimikrobiálním látkám

DSpace Repository

Language: English čeština 

Citlivost mikroorganizmů dutiny ústní k antimikrobiálním látkám

Show simple item record

dc.contributor.advisor Čermáková, Iva
dc.contributor.author Prchalová, Jaroslava
dc.date.accessioned 2016-11-28T12:38:03Z
dc.date.available 2016-11-28T12:38:03Z
dc.date.issued 2016-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39042
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá antibakteriálními látkami e jejich účinností na mikroorganizmy dutiny ústní. V teoretické části je popsána přítomnost mikroorganizmů ve formě mikrobiálního zubního plaku, dále jsou popsány esenciální oleje, jejich získávání a složení. Také jsou zde uvedeny metod, pomocí kterých lze stanovit konkrétní mikroorganizmy dutiny ústní a metody pro inhibici těchto mikroorganizmů. Praktická část je tedy zaměřena ne konkrétní stanovení mikroorganizmů dutiny ústní, na schopnost tvorby biofilmu těmito mikroorganizmy. Dále byla zjišťována antibakteriální účinnost vybraných esenciálních olejů pomocí diskové difuzní metody a pomocí mikro-diluční metody.
dc.format 73
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject zubní plak cs
dc.subject mikroorganizmy dutiny ústní cs
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject antibakteriální účinek cs
dc.subject Plaque en
dc.subject microorganisms of the oral cavity en
dc.subject essential oil en
dc.subject antibacterial activity en
dc.title Citlivost mikroorganizmů dutiny ústní k antimikrobiálním látkám
dc.title.alternative Oral Microflora and Its Sensitivity to Antimicrobial Agents
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2016-06-08
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with effect of antibacterial substances on microorganisms in mouth. Theoretical part describes presence of microorganisms in form of microbial dental plaque. Further, essential oils, their manufacture and basic components are described. This part describes methods enabling to specify particular microorganisms and methods for inhibiting activity of these microorganisms. Practical part is focused on specifying particular mouth microorganisms and their ability to create biofilm. Next antibacterial effect of particular essential oils was tested by disk di-ffusion method and microdilution method.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 44301
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2016-05-18


Files in this item

Files Size Format View Description
prchalová_2016_dp.pdf 2.208Mb PDF View/Open None
prchalová_2016_op.pdf 562.2Kb PDF View/Open None
prchalová_2016_vp.pdf 70.59Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account