Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Show full item record

No preview available
Title: Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy
Author: Káčerová, Simona
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikroorganizmů degradujících biogenní aminy. Teoretická část se zabývá biogenními aminy, jejich vznikem, významem v potravinách a mikroorganizmy schopných jejich degradace. V praktické části této práce bylo izolováno a identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 17 degradérů biogenních aminů. U všech izolátů byla také ověřována schopnost redukce vybraných biogenních aminů po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a v minerálním médiu s biogenními aminy a glukózou pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. Z výsledků je patrné, že nejlepším degradérem byl Micrococcus lutes KS15. Došlo k poklesu koncentrace všech sledovaných biogenních aminů nejméně o 70 % a nejlépe pak degradoval histamin, jehož konečná hodnota činila 5 % po 24 hodinách kultivace v minerálním médiu s biogenními aminy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40577
Date: 2017-02-03
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 46318


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
káčerová_2017_dp.pdf 2.352Mb PDF View/Open None
káčerová_2017_op.pdf 652.9Kb PDF View/Open None
káčerová_2017_vp.pdf 623.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account