Screening jedlých olejů fluorescenční spektroskopií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Screening jedlých olejů fluorescenční spektroskopií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Fuksová, Martina
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:39Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:39Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40626
dc.description.abstract Cílem diplomové práce byla studie vybraných reprezentativních vzorků jedlých olejů, které byly zakoupeny v běžně dostupných prodejních sítích. V práci je uvedeno chemické složení olejnin používaných pro výrobu olejů a jejich zpracování. Řepkový, slunečnicový, sójový, olivový a arašídový olej byly analyzovány fluorometricky a UV/VIS spektroskopií. Fluo-rescenční spektra rostlinných olejů byla naměřena v oblasti excitačních vlnových délek 220 400 nm a emisní spektra 300 800 nm pro jednotlivé oleje. Oleje byly ředěny n-hexanem v poměrech 1:50, 1:100, 1:500 z důvodu zjištění koncentrační závislosti. Směsi řepkového, slunečnicového, olivového a arašídového se sójovým olejem byly analyzovány jako typický příklad efektivnosti této metody rozlišit směsi olejů a jako možnosti detekce této metody při falšování olejů. Tepelné stárnutí bylo simulováno zahříváním olivového oleje při 110 °C po dobu 25 hod. a analyzováno na spektrofluorometru při excitaci 220 400 nm a následné emisi 300 800 nm. V průběhu zahřívání obsah oxidačních produktů narůstal a obsah chlorofylu klesal. Kvalitativní parametry olivového oleje byly hodnoceny UV/VIS spektroskopií vyhodnocením parametrů K232 a K270 dle "International Olive Council". Prezentované výsledky demonstrují schopnost fluorescenčních technik charakte-rizovat a rozlišit rostlinné oleje.
dc.format 78
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rostlinné oleje cs
dc.subject spektrofluorometrie cs
dc.subject UV/VIS spektrometrie cs
dc.subject vegetable oils en
dc.subject spectrofluorometry en
dc.subject UV/VIS spectrometry en
dc.title Screening jedlých olejů fluorescenční spektroskopií
dc.title.alternative Screening Edible Oils by Fluorescence Spectroscopy
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lapčík, Lubomír
dc.date.accepted 2017-05-30
dc.description.abstract-translated The aim of the diploma thesis was the study of selected representative samples of edible oils, which were purchased in ordinarily accessible stores. Rapeseed, sunflower, soybean, olive and peanut oils were measured by UV/VIS absorption spectrometry and spectro-fluorometry, and their spectra were analysed. Detected substances were compared to ex-pected composition. The fluorescent spectra of vegetable oils were measured in the range of excitation wavelengths of 220 400 nm, and emission spectra 300 800 nm for indi-vidual oils. Oils were diluted with n-hexane in proportions 1:50, 1:100, 1:500 for observed concentration dependences. Mixtures of rapeseed, sunflower, olive and peanut oils with soybean oil were created as a typical example of the effectiveness of this method to distinguish oil blends, and to detect oil fakes. Thermal aging was simulated by heating the olive oil at 110 ° C for 25 hours, and analysed on a spectrofluorometer in excitation of 220 400 nm and subsequent emission of 300 800 nm. During the heating the amount of oxidation products increased and the amount of chlorophyll decreased. Olive oil qualitative parameters were evaluated by UV/VIS spectroscopy by assessing the K232 and K270 pa-rameters defined by the "International Olive Council". Presented results demonstrate the ability of fluorescent techniques to characterize and to distinguish vegetable oils.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46412
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2017-05-05


Files in this item

Files Size Format View Description
fuksová_2017_dp.pdf 2.686Mb PDF View/Open None
fuksová_2017_op.pdf 506.0Kb PDF View/Open None
fuksová_2017_vp.pdf 507.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account