Stanovení antokyanových barviv v technologicky zpracovaných rostlinných matricích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení antokyanových barviv v technologicky zpracovaných rostlinných matricích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Sczeponiaková, Jana
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:40Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:40Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40634
dc.description.abstract Diplomová práce byla zaměřena na stanovení obsahu antokyanových barviv v technologicky zpracovaných rostlinných matricích. Z technologických úprav pro dané vzorky byly použity lyofilizace a tepelná úprava varem. Celkový obsah antokyanových barviv byl stanoven spektrofotometricky a profil antokyanových barviv metodou HPLC. Nejvyšší obsah antokyanových barviv u lyofilizovaného ovoce byl naměřen ve vzorku borůvek odrůdy "Fialka" a u vzorků obilovin v syrovém zrnu u rýže s černými obalovými vrstvami z Číny. Po tepelné úpravě varem byl zaznamenán pokles antokyanových barviv o více jak 60 %.
dc.format 75 s
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ovoce cs
dc.subject obiloviny cs
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject antokyany cs
dc.subject tepelná úprava cs
dc.subject lyofilizace cs
dc.subject spektrofotometrie cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject fruit en
dc.subject cereals en
dc.subject flavonoids en
dc.subject anthocyanins en
dc.subject heat adjustment en
dc.subject lyophilization en
dc.subject spectrophotometry en
dc.subject HPLC en
dc.title Stanovení antokyanových barviv v technologicky zpracovaných rostlinných matricích
dc.title.alternative Determination of Anthocyanins in Processed Plant Materials
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2017-05-30
dc.description.abstract-translated This thesis was focused on the study of the content of anthocyanin dyes in technologically processed plant matrices. Lyophilization and heat treatment were applied from the technological treatments for testing samples. The total anthocyanin dyes were determined by spectrophotometry and individual antocyan dyes by HPLC. The highest content of anthocyanin dyes in lyophilized fruit was measured in Blueberries "Fialka" and in Chinese rice cereal with black packing layers. After heat treatment of rice, the decrease of anthocyanin dyes of more than 60 % was recorded
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46437
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2017-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
sczeponiaková_2017_dp.pdf 3.389Mb PDF View/Open None
sczeponiaková_2017_op.pdf 526.9Kb PDF View/Open None
sczeponiaková_2017_vp.pdf 527.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account