Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů

Show full item record

No preview available
Title: Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů
Author: Beneš, Štěpán
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Bakalářská práce je zaměřena na ověření schopnosti vybraných bakterií využívaných v mlékárenském průmyslu na degradaci biogenních aminů. Teoretická část se zabývá bio-genními aminy, popisuje jejich vznik, strukturu, výskyt v potravinách a jejich možnou kon-trolu v potravinách. V praktické části byl pomocí HPLC sledován úbytek biogenních aminů, na základě půso-bení 54 kmenů bakterií rodů Lactobacillus, Pediococcus, Brevibacterium, Micrococcus a Kocuria. Redukce byla pozorována po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a také v nutričně neúplném (polovičním) médiu s biogenními aminy. Experimentem bylo zjištěno, že největší schopnost degradace vykazoval kmen Lacto-bacillus casei subsp. casei CCDM 198, který byl schopen po 24 hodinové kultivaci v polovičním médiu redukovat množství putrescinu, kadaverinu a histaminu o více než 50 %.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42050
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 49717


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
beneš_2018_dp.pdf 3.087Mb PDF View/Open None
beneš_2018_op.pdf 759.6Kb PDF View/Open None
beneš_2018_vp.pdf 636.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account