Vývoj obsahu biogenních aminů v procesu výroby piva

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vývoj obsahu biogenních aminů v procesu výroby piva

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Štěpánek, Ladislav
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42114
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývala vývojem obsahu biogenních aminů (dále jen BA) v procesu výroby piva a faktory, které mohou ovlivnit celkový obsah BA v konečném pro-duktu. Stanovení obsahu BA byly podrobeny jednotlivé tradiční i netradiční suroviny, kte-ré byly použity při výrobě testovaných vzorků a vybrané meziprodukty výroby 4 druhů piva. Cílem praktické části diplomové práce bylo změřit a stanovit vysokoúčinnou kapali-novou chromatografií (dále jen HPLC) zastoupení jednotlivých BA a jejich celkový obsah v surovinách, ve vzorcích ze 4 druhů piv ze tří šarží, a to nejen ve finálním výrobku, ale také ve vybraných mezikrocích a tyto získané výsledky porovnat mezi sebou za účelem vyhodnocení působení zmiňovaných faktorů na konečný produkt. Bylo zjištěno, že jedno-značně obsah putrescinu převyšoval nad ostatními BA v surovinách a dosahoval nejvyšších hodnot bez rozdílu, zda se jednalo o slady, chmele nebo Rooibos (od 47 do 166 mg/l). U mezikroků výroby piva byl nejčastěji detekován putrescin. Celkový obsah BA u hotového piva se pohyboval od 9 do 25 mg/l.
dc.format 86 s. (17 020); 12 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biogenní aminy cs
dc.subject polyaminy cs
dc.subject pivo cs
dc.subject suroviny cs
dc.subject Biogenic Amines en
dc.subject Polyamines en
dc.subject Beer en
dc.subject Raw Materials en
dc.title Vývoj obsahu biogenních aminů v procesu výroby piva
dc.title.alternative Development of Biogenic Amines Content During Beer Brewing Process
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2018-06-01
dc.description.abstract-translated The current master thesis was focused on the development of biogenic amines (BA) during the production of beer and on the factors which could affect the total content of BA in the end-product. The determination of BA content was done in traditional and untraditional beer-making raw materials, which were applied during the production of the tested samples and selected byproducts.The aim of the practipal part of the master thesis was to evaluate through high pressure liquid chromatography (HPLC) the presence of individual BA and their total content in the raw materials, in 4 beer samples (produced in three batches) and in selected byproducts. It was found that the amount of the detected putrescine was higher (from 47 up to 166 mg/l) in comparison to the other BA which were detected in the examined raw materials. In case of byproducts the most abudant BA was also putrescine. The total amount of BA in the end-product was in the range of 9 25 mg/l.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49849
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2018-04-24


Files in this item

Files Size Format View Description
štěpánek_2018_dp.pdf 1.193Mb PDF View/Open None
štěpánek_2018_op.pdf 510.0Kb PDF View/Open None
štěpánek_2018_vp.pdf 513.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account