Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti

Show full item record

No preview available
Title: Vliv teploty na změnu povrchového napětí a viskozity mléka v závislosti na jeho tučnosti
Author: Lenikusová, Markéta
Advisor: Lapčík, Lubomír
Abstract: V této práci byly popsány bílkoviny mléka a mléčný tuk, včetně tukových kuliček, a kasino-vé micely. Hlavním cílem práce bylo stanovit fyzikální vlastnosti mléka. Povrchové napětí, kinematická a dynamická viskozita byly určeny u různých typů mléka (kravské, kozí) za pomocí vhodných laboratorních metod. Použitá teplota při tepelném ošetření a homogeni-zace mají vliv na fyzikální vlastnosti mléka. Byla stanovena hodnota kinematické i dynamic-ké viskozity testovaných mlék v koncentrační řadě (0,5- 5,0 % hm.) při 4 různých teplotách. Došli jsme k závěru, že v koncentrační řadě se obě viskozity zvyšují, ale při konstantní kon-centraci a rostoucích teplotách hodnoty viskozity klesaly. Povrchové napětí u kravského mléka bylo dvojnásobné oproti mléku kozímu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42751
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 46311


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
lenikusová_2018_dp.pdf 1.712Mb PDF View/Open None
lenikusová_2018_op.pdf 548.6Kb PDF View/Open None
lenikusová_2018_vp.pdf 527.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account