Obsah biogenních aminů v ciderech na českém trhu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Obsah biogenních aminů v ciderech na českém trhu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Szczybrochová, Marie
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:10:19Z
dc.date.available 2019-07-04T09:10:19Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/43843
dc.description.abstract Tato práce se zabývá výskytem biogenních aminů v ciderech, které jsou dostupné na českém trhu. Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté látky, které vznikají dekarboxylací volných aminokyselin vlivem působení dekarboxylačních enzymů, které produkují některé druhy mikroorganismů. V teoretické části byl charakterizován cider, legislativa vztahující se k ciderům a technologie výroby. Dále se teoretická část zaměřuje na základní vlastnosti biogenních aminů, jejich biologický vyznám, toxicitu, kontaminaci potravin a faktory ovlivňující jejich tvorbu. V praktické části této práce byla pozornost věnována výskytu některým druhům biogenních aminů v ciderech během minimální doby trvanlivosti a následně po skončení této doby. Biogenní aminy byly v ciderech stanovovány pomocí derivatizační metody. Přítomnost biogenních aminů byla detekována u všech analyzovaných vzorků s nejvyšším zjištěným množstvím 41 mg/l ? 2,2. V průběhu skladování došlo ke zvýšení množství biogenních aminů téměř u všech vzorků, vyjímkou byl putrescin, jehož obsah se u většiny hodnocených vzorků snižoval. Množství biogenních aminů zjištěných v závislosti na obsahu alkoholu u ciderů bylo nejvyšší u vzorků, které obsahovaly do 4,5 % (včetně). U pasterovaných vzorků bylo zjištěno vyšší množství biogenních aminů oproti nepasterovaným vzorkům. V případě sířených vzorků byl detekován vyšší obsah biogenních aminů než u vzorků nesířených.
dc.format 83 s. (25 613)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject dekarboxylace cs
dc.subject cider cs
dc.subject doba minimální trvanlivosti cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject decarboxylation en
dc.subject cider en
dc.subject minimum durability en
dc.title Obsah biogenních aminů v ciderech na českém trhu
dc.title.alternative The Content of Biogenic Aamines in Ciders from Czech Microbreweries
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lorencová, Eva
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated This work deals with biogenic amines in ciders, which are available on czech market. Biogenic amins are low molecular nitrogenous substances that are created by decarboxylation of free amino acids under effect of decarboxylation enzymes, which are producing some kinds of /which are produced by some kinds of microorganisms. In a theoretical part were characterized a cider, legislation and technology of producing. Furthermore, the theoretical part focuses on basic behaviours of biogenic amines, their biological significance, toxicity, contamination of food and factors influencing their production. In a practical part of this work was an attention paid to existence of some of biogenic amines in ciders throughout their expiration date and then after that. Biogenic amins in ciders were specified by a derivatization method. Existence of biogenic amines was detect in all analyzed samples with the highest amount of 41 mg/l ? 2,2. During storage there was rise of amount of biogenic amines almost in every sample, the only exception was putrescine. It's content was decreasing in most of the samples. The amount of biogenic amines found in relation to content of alcohol in ciders was highest in samples containing 4,5% of alcohol. As for pasteurized samples, there was found higher number of biogenic amines against unpasteurised samples. In case of sulphurous samples was detected higher conent of biogenic amines than in non-suplhurous samples.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 50062
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2019-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
szczybrochová_2019_dp.pdf 3.330Mb PDF View/Open None
szczybrochová_2019_op.pdf 697.4Kb PDF View/Open None
szczybrochová_2019_vp.pdf 508.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account