Charakteristika, vlastnosti a využití přírodních aditiv

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika, vlastnosti a využití přírodních aditiv

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Bartošková, Lenka
dc.date.accessioned 2010-07-15T22:06:59Z
dc.date.available 2010-07-15T22:06:59Z
dc.date.issued 2009-06-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/4518
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních aditiv, jejich vlastnostmi (antioxi-dační, antimikrobní, organoleptické, fyziologické), a využitím především v potravinářském průmyslu. Práce je rozdělena do pěti kapitol, ve kterých jsou popsány látky zvyšující údrž-nost (přírodní antimikrobní látky - byliny a koření, zelenina a další, přírodní antioxidanty - fenoly, vitaminy, byliny a koření), látky upravující aroma (vonné látky koření a bylin a chu-ťové látky - přírodní náhradní sladidla, látky okyselující a hořké), látky upravující barvu (přírodní barviva), látky upravující texturu (stabilizátory a emulgátory - agar, pektiny, leci-tin) a látky zvyšující biologickou hodnotu potravin (některé vitaminy a stopové prvky). cs
dc.format 53 s. cs
dc.format.extent 989733 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject přírodní aditiva cs
dc.subject antimikrobní látky cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject vonné a chuťové látky cs
dc.subject barviva cs
dc.subject natural additives en
dc.subject antimicrobial substances en
dc.subject antioxidants en
dc.subject odorants and taste substances en
dc.subject colorants en
dc.title Charakteristika, vlastnosti a využití přírodních aditiv cs
dc.title.alternative Characterization, qualities and applications of natural additives en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Růžičková, Jana
dc.date.accepted 2007-06-27
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with the most important natural additives, their qualities (antioxi-dant, antimicrobial, sensory, physiological), and their application especially in food industry. The thesis is divided into five chapters with description of: additives for the durability im-provement (natural antimicrobial substances - herbs and spices, vegetables and others, natu-ral antioxidants - phenols, vitamins, herbs and spices), additives for aroma modulation (odorants of herbs and spices and taste substances - natural bitter and sour substances, na-tural sweeteners), additives for colour improvement (natural colorants), additives for tex-ture regulating (stabilizers and emulsifiers - agars, pectines, lecithin) and and additives for the biological quality increasing (some vitamins and microelements). en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5223
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
bartošková_2007_bp.pdfBlocked 966.5Kb PDF View/Open
bartošková_2007_vp.doc 46Kb Microsoft Word View/Open
bartošková_2007_op.doc 52Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account