Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen

Show full item record

No preview available
Title: Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen
Author: Polaštíková, Aneta
Advisor: Mokrejš, Pavel
Abstract: Diplomová práce pojednává o přípravě bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen, konkrétně z kuřecích žaludků. V teoretické části se práce zaměřuje na popis drůbeží tkáně, na vedlejší produkty z jatek, na kolagen, hydrolyzát a želatinu. V práci je zmíněna roční spotřeba drůbežího masa a vlastní porážka kuřat na jatkách skládající se z několika technologických okruhů. V práci jsou uvedeny vlastnosti, charakteristiky a aplikace hydrolyzátů a želatin. Praktická část se zaměřuje na popis experimentů, v nichž byly použity kuřecí žaludky pro extrakci hydrolyzátů a želatin za pomoci opracování enzymem Protamex. Cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce. Sledované faktory byly množství přidaného enzymu, teplota a doba extrakce. V diplomové práci bylo prokázáno, že vhodnou volbou technologických podmínek lze z kuřecích žaludků získat vysoce kvalitní produkty o vysoké pevnosti gelu. Zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji publikovanými v odborné literatuře a následně byly navrženy optimální podmínky pro zpracování kuřecích žaludků na výrobu želatiny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45433
Date: 2019-01-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství polymerů
Discipline: Inženýrství polymerů
Grade for thesis and defense: A 53077


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
polaštíková_2019_dp.pdf 2.162Mb PDF View/Open None
polaštíková_2019_op.pdf 98.68Kb PDF View/Open None
polaštíková_2019_vp.pdf 147.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account