Fyzikálně chemická charakterizace vybraných odrůd tichých vín

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fyzikálně chemická charakterizace vybraných odrůd tichých vín

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Dvořáková, Monika
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45445
dc.description.abstract V této diplomové práci byla hodnocena fyzikálně chemická charakterizace tichých vín dle metod Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Bylo hodnoceno bílé víno odrůdy Chardonnay, růžové víno odrůdy Cabernet Sauvignon Rosé a červené víno odrůdy Merlot. Teoretická část popisuje charakteristiku daných odrůd vinné révy, oblasti pěstování, technologii výroby vína a fyzikálně - chemické vlastnosti. Praktické části byly hodnoceny konkrétní metody k porovnání fyzikálně - chemických charakteristik, jako hustota vína, pH vína, obsah siřičitanů, stanovení množství veškerých titrovatelných kyselin, polyfenolů, antokyanů, obsah barviv v červených a růžových vínech a trichromatické charakteristiky. V této části byly popsány principy metod. V porovnání výsledků nebyl stanoven významný rozdíl v porovnání hustot a trichromatických charakteristik mezi jednotlivými vzorky vín. Ostatní metodiky stanovení byly statisticky významné.
dc.format 77 s. (119 550 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject víno cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject analýza vín cs
dc.subject trichromatické charakteristiky cs
dc.subject anthokyaniny cs
dc.subject wine en
dc.subject polyphenols en
dc.subject wine analysis en
dc.subject trichromatic characteristics en
dc.subject anthocyanins en
dc.title Fyzikálně chemická charakterizace vybraných odrůd tichých vín
dc.title.alternative Physical chemical characterization of selected wine varieties
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated This diploma thesis evaluated the physico-chemical characterization of soft wines accord-ing to the methods of the International Organization of Vine and Wine (OIV). White wine of the Chardonnay variety, rosé wine of the variety Cabernet Sauvignon Rosé and red wine of the Merlot variety were evaluated. The theoretical part describes the characteristics of the vine varieties, the growing area, the wine production technology and the physico - chemical properties. Practical parts were used to compare the physicochemical characteris-tics such as wine density, wine pH, sulphite content, determination of all titratable acids, polyphenols, anthocyanins, content of dyes in red and rose wines and trichromatic charac-teristics. This section describes the principles of methods. No significant difference in the comparison of the densities and trichromatic characteristics between the individual wine samples was found. Other assay methods were statistically significant.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53092
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2019-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
dvořáková_2019_dp.pdf 1.912Mb PDF View/Open None
dvořáková_2019_op.pdf 695.6Kb PDF View/Open None
dvořáková_2019_vp.pdf 702.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account