Využití sušených směsí při výrobě tavených produktů na bázi mléčných složek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití sušených směsí při výrobě tavených produktů na bázi mléčných složek

Show full item record

No preview available
Title: Využití sušených směsí při výrobě tavených produktů na bázi mléčných složek
Author: Kůrová, Vendula
Advisor: Buňka, František
Abstract: Cílem této práce bylo optimalizovat konzistenci a hodnotou pH tavených produktů na bázi mléčných složek. Pro výrobu tavených produktů byl použit kazeinát sodný, máslo nebo slunečnicový olej. Následně byly sledovány vybrané vlastnosti těchto produktů (hodnota pH, obsah sušiny a texturní vlastnosti) v závislosti na délce skladování, typu použitého tuku a případném přídavku hydrokoloidů (kappa-karagenan, lokustová guma). Optimální konzistence tavených produktů bylo dosaženo s použitím kazeinátu sodného a deionizované vody v poměru 1,0:5,3, respektive 1,0:4,9. Optimálního pH bylo dosaženo s následující směsí tavicích solí: polyfosforečnan sodný, dihydrogenfosforečnan sodný a dihydrogendifosforečnan sodný v poměru 1:3:1. S narůstající délkou skladování docházelo ke zvýšení tvrdosti a poklesu relativní lepivosti u všech modelových vzorků. Vliv použitého tuku nebyl jednoznačný. Významný nárůst tvrdosti tavených produktů byl pozorován s přídavkem lokustové gumy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45450
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 53106


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
kůrová_2019_dp.pdf 2.897Mb PDF View/Open None
kůrová_2019_op.pdf 758.7Kb PDF View/Open None
kůrová_2019_vp.pdf 507.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account