Fyzikálně chemické a senzorické hodnocení vybraných medů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fyzikálně chemické a senzorické hodnocení vybraných medů

Show full item record

No preview available
Title: Fyzikálně chemické a senzorické hodnocení vybraných medů
Author: Stará, Barbora
Advisor: Lapčíková, Barbora
Abstract: Práce se zaměřuje na včelí med, především na jeho fyzikální a chemické vlastnosti, složení a senzorickou analýzu. Tyto metody byly provedeny a jejich výsledky zaznamenány a porovnány v experimentální části práce. Vyhodnocené výsledky z chemických analýz nám potvrdily, že vzorky medů vyhovují legislativním požadavkům. Stanovením elektrické vodivosti bylo zjištěno, že borůvkový a eukalyptový med měl nejvyšší hodnotu oproti medu akátovému a kaštanovému. V analyzovaných vzorcích nebylo zjištěno překročení doporučené hodnoty titrační kyselosti. Pomerančový a levandulový med obsahoval nejvyšší množství fenolických látek. Zatímco slunečnicový a akátový med měl nejnižší hodnoty. U metody fluorescenční spektroskopie, byly zjištěny možné fluorofory v medech a jejich excitačně emisní vlnové délky. Celkově nejpreferovanějším vzorkem v senzorické analýze byl med lipový. Naopak jako nejméně preferovaný byl vyhodnocen med řepkový. V teoretické části byly definovány druhy medů, nutriční a dietetické vlastnosti. Řešen byl také proces vzniku medu a jeho samotné získávání.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45454
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 53117


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
stará_2019_dp.pdf 1.639Mb PDF View/Open None
stará_2019_op.pdf 857.5Kb PDF View/Open None
stará_2019_vp.pdf 702.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account